Jak vybrat kapra?
Smažený kapr s bramborovým salátem, to je tradiční štědrovečerní pokrm české vánoční tabule. Kdo ho nemusí, ten ho nahradí třeba vepřovým řízkem nebo jiným druhem ryby. Tento článek ale bude věnován těm, kteří si štědrovečerní večeři bez smaženého kapra neumí představit a každý rok se na něj těší. Poradíme vám, jak vybrat toho nejlepšího a dozvíte se také, jak se k nám toto tradiční jídlo vlastně dostalo.
Jak správně vybrat kapra?
Trocha historie
Možná se budete divit, ale tradice vánočního kapra je vlastně poměrně mladá – kapr se na vánoční tabuli začal objevovat až na počátku 19. století a nejprve jen v bohatých měšťanských rodinách. Tehdy se kapr upravoval na černo se švestkami, ořechy či perníkem. Až mnohem později se začal na štědrovečerní večeři servírovat kapr smažený a doplněný bramborovým salátem a za tento recept vděčíme známé české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové. Jako tradiční vánoční pokrm se kapr s bramborovým salátem ustálil až od poloviny minulého století, kdy ho začala připravovat většina českých rodin.
Přestože je tradice vánočního kapra tedy vcelku nová, ryby se na vánočních stolech objevovaly už dříve, a to od 17. století, ne však jako zaběhnutá tradice. Rybí maso je totiž postním pokrmem a ryba navíc byla tradičním symbolem křesťanství.
A co jiného lidé jedli na Štědrý den, když ne kapra a bramborový salát? Vánoční tabule se lišila napříč českými zeměmi a všude byla tradice trochu jiná. Obecně převládal zvyk devatera pokrmů a na štědrovečerním stole většinou nechyběla čočka, hrách, chléb s medem, vánočka, houbový kuba nebo šneci.
Výběr kapra
Než se začnete poohlížet po vánočním kaprovi, který letos obohatí vaši štědrovečerní tabuli, pamatujte, že čerstvý kapr je vždy mnohem lepší a kvalitnější než kapr mražený. V předvánočním čase tradičně na náměstích a před obchodními domy stojí kádě plné živých kaprů a vy si je můžete koupit úplně čerstvé a klidně ještě živé.
Při výběru se držte následujících rad:
- vybírejte kapry o váze maximálně 3kg, mají nejchutnější maso a nejsou tolik tuční
- nikdy nekupujte kapra zraněného ani kapra, který plave na boku nebo dokonce břichem vzhůru
- nekupujte kapra z kádí, které jsou přeplněné a kapři se v nich mačkají – takoví kapři jsou ve stresu a jejich maso nemusí být příliš chutné
- při výběru kapra si všímejte, jak vypadají jeho žábry – musí být narůžovělé, nikdy ne červené, šedé nebo matné
- kapra kupujte co možná nejkratší dobu před Štědrým dnem, ideálně na Štědrý den ráno, maximálně dva až tři dny předem
- kupujete-li kapra živého, dejte ho doma do studené vody a zabijte ho až na Štědrý den nebo den předem
- kupujete-li kapra čerstvě zabitého, skladujte ho v chladu a co nejdříve zpracujte
Pouštění kapra na svobodu
Spousta lidí kupuje vánoční kapry se záměrem vypustit je na svobodu někde v rybníku. To ale není vůbec dobrý nápad a kaprovi tím nijak nepomůžete, naopak mu připravíte úplně stejný osud, jaký by ho čekal na talíři – kapr totiž nemá šanci přežít. Důvod je prostý – po výlovu jsou kapři na delší dobu vytrženi ze svého přirozeného prostředí a žijí v sádkách, kde ztratí spoustu energie a navíc nejsou vůbec připraveni na zimování v rybníku.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.