Jak vyčistit spálený hrnec?
Někdy se vám zkrátka při vaření příliš nedaří nebo na jídlo v hrnci zapomenete a neštěstí v podobě připáleného dna je na světě. I když to mnohdy může vypadat až katastrofálně, nemusíte věšet hlavu a hned se s hrncem rozloučit. Můžete vyzkoušet některou z rad, jak vyčistit spálený hrnec, který tak může opět zářit čistotou.
Jak vyčistit spálený hrnec:
Jak vyčistit připálený hrnec
Díky jednoduchým trikům zvládnete připálený hrnec vyčistit raz dva. Jednou z možností je použití vody a běžného jarového prostředku. Hrnec umístěte na sporák, na dno nalijte vodu a kápněte pár kapek jaru. Poté přiveďte vodu k varu a vařečkou se snažte odstranit ze dna hrnce maximum připáleniny. Zbytek stačí už jen odstranit běžnou houbičkou na nádobí nebo v případě větších usazenin šikovnou drátěnku.
Dalším tipem je použití kombinace octa a vody. Opět přiveďte v hrnci vodu s octem k varu a usazeniny krásně povolí, takže budete k jejich odstranění muset vyvinout už jen minimální úsilí. V případě silnějších usazenin k octu a vodě můžete zkusit přidat ještě jedlou sodu. Vyzkoušet můžete i čisticí pastu, která vám vznikne smícháním vody a jedlé sody a touto směsí se pokusit připáleninu odstranit. Musíte ovšem myslet na to, že jedlá soda má abrazivní účinky, takže není vhodná na hliníkové nádobí.
Místo běžného jarového přípravku můžete vyzkoušet i přírodní způsob v podobě citronové šťávy. V tomto případě stačí jen houbičku na nádobí namočit do čerstvě vymačkané šťávy z citronů a nanést ji na připáleninu v hrnci. Ta by měla jít následně odstranit o poznání snadněji.
K odstranění připáleniny ze dna hrnce lze vyzkoušet dokonce i prášek na praní. Pár lžiček s pracím prostředkem nasypte do hrnce s vodou a krátce povařte. Zbytek připáleniny poté jednoduše odstraňte houbičkou na nádobí. Poté ještě nezapomeňte hrnec důkladně umýt.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.