Jak vyklopit bábovku?
Bábovka je oblíbeným a tradičním moučníkem mnoha českých domácností. Existuje více variací, chutí a přísad, které se do ní dají použít. Problém ovšem může být s jejím vyklopením. Mnohdy to pak dopadá tak, že část bábovky ulpí ve formě nebo se úplně rozpadne. Jak tento problém vyřešit a jak vyklopit bábovku, tak aby vypadala úhledně a dokonale?
Jak dobře vyklopit bábovku?
Jak snadno vyklopit bábovku
Má přijít návštěva a vám hodně záleží na tom, aby se bábovka povedla a aby na talíři vypadala dobře? Správné vyklopení z formy je v tomto případě základ. Pokud se bábovce nechce ven, můžete vyzkoušet některý z jednoduchých triků.
Jeden z důležitých kroků je nutné provést ještě před samotným pečením, konkrétně před nalitím těsta do bábovkové formy. Většinu forem je totiž nutné vymazat tukem, a to buďto s mašlovačkou, nebo za použití prstů. Vhodné je nechat tuk změknout, aby se dostal do všech spár formy. Poté už jen stačí formu vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. To ovšem neplatí u forem ze silikonu.
Postup při vyklopení bábovky
- Prvním krokem k úspěšnému vyklopení je důležitý oddech po vyndání z trouby. Bábovku je po vyndání z trouby nutné nechat několik minut odpočinout a teprve poté ji vyklopit. Nevyklápějte ji ovšem z příliš velké výšky, protože by mohlo dojít k jejímu potrhání.
- Z vrchu přiklopte na bábovku talíř, na kterém ji chcete mít, poté spolu s přidržováním talíře uchopte formu za stěny a opatrně otočte. Pokud se vám takto nedaří bábovku úspěšně vyklopit, můžete vyzkoušet některý z fíglů.
- Jednou z možností je trik s namočenou utěrkou - utěrku namočte, důkladně vyždímejte a pak ji na pár minut položte přes bábovku. Následně se pokuste bábovku z formy vyklopit, měla by povolit a jít ven krásně sama.
- Vyzkoušet můžete i další trik v podobě vodní lázně - formu s bábovkou stačí na chvíli vložit do hrnce s vroucí vodou. Tento zaručený tip rozhodně nezklame.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.