UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak vykostit kapra?

Po dlouhém dni rybaření je to poslední, co chcete dělat, trávit hodiny v kuchyni kucháním a vykosťováním ryb a přípravou jídla. Ale nezoufejte! Pokud máte několik základních kuchyňských nástrojů a trochu know-how, půjde to velice snadno. V tomto článku vám poradím, jak vykostit kapra.

jak-vykostit-kapra

Jak stáhnout a vykostit kapra?

Jak kapr chutná?

Pokud jste nikdy předtím kapra nepřipravovali ani nejedli, maso je naprosto vynikající a chutná podobně jako sumec nebo tilápie. Kapr se výborně hodí ke smažení, protože má jemnou chuť a pevnou strukturu, ryba se při smažení nerozpadá. Maso je bílé a mírně mastné, takže není třeba ho příliš ochucovat, pokud se nechystáte rybu obalovat v těstíčku a smažit.

kuchynske-vychytavky

Postup jak vykostit kapra

Zde je postup, jak kapra vykostit:

  1. Kapra vykostíte tak, že ze středu ryby rukama nebo nožem odstraníte kosti.

  2. Odstraňte kaprovi hlavu. Usnadněte si tak přístup ke kostem ve středu ryb.

  3. Kuchyňskými nůžkami nebo nožem prořízněte maso podél obou stran páteře a zastavte se, jakmile dostanete k ocasní ploutvi.

  4. Poté řežte podél každé strany řezů, dokud nedosáhnete místa, kde jste začali řezat. Tím odstraníte většinu masa a ponecháte jen jednu stranu každé části.

  5. Otočte každý filet tak, aby ležel stejně na straně s kůží, a přejíždějte prsty po jeho okraji, dokud se nesetkají ve středovém bodě, který by měl být mezi místem, kde jste začali odřezávat maso, místo, kde jste přestali odřezávat maso na druhé straně (pokud jste neodřízli všechno maso). Filet by nyní měl vypadat jako jeden dlouhý kus se dvěma konci připojenými k sobě.

Kapra můžete zbavit kostí dvěma způsoby:

  1. Rozřízněte rybu napůl, začněte u hlavy a postupujte směrem dolů k ocasu. Pak můžete kosti odstranit ručně.

  2. Rybu nakrájejte na steaky filety a ostrým nožem většinou maso od kosti.


Můžete také použít kleště nebo pinzetu a jemně vytáhnout kosti, které jsou stále připojeny k masu.

Pro Dudlu napsala: Marcela Kalousová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: