UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak vyrobit sirup z rýmovníku?

Rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) je aromatická rostlina, která své využití nachází v kuchyni i v lidovém léčitelství. Je ale také oblíbenou pokojovou rostlinou, protože je nenáročná na pěstování a péči. Listy rýmovníku krásně voní, podobně jako kdybyste smíchali mátu a oregano, a když si z nich připravíte sirup, můžete ho použít nejen k léčení různých neduhů, ale také jako příjemné letní osvěžení.

jak-vyrobit-sirup-z-rymovniku

Domácí sirup z rýmovníku (Zdroj fotky: Freepik.com)

Rýmovník v léčitelství

Z rýmovníku lze použít jak samotné čerstvé listy na přípravu čaje nebo sirupu – právě v nich jsou totiž obsaženy všechny léčivé látky.

Rýmovník má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, v lidovém léčitelství se tak jeho listy používají při léčbě respiračních onemocnění (ostatně sám název „rýmovník“ by mohl napovědět, že je užitečný třeba právě při rýmě), kožních problémech nebo na různé odřeniny a škrábance, které přirozeně vydezinfikuje a podpoří jejich hojení.

Využijete je také na štípance od hmyzu nebo popáleniny. Navíc poslouží také jako přírodní repelent, protože odpuzuje hmyz.

Jak na sirup z rýmovníku

Příprava sirupu z voňavých listů rýmovníku je jednoduchá, podobně jako u výroby ostatních sirupů.

Budete potřebovat:

  • 50 listů rýmovníku
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 l čisté vody
  • šťáva a kůra z 1 citronu (v bio kvalitě)

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Listy rýmovníku pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili veškerých nečistot (prachu, případně hlíny či kamínků). Nechte důkladně okapat a nasypte je do hrnce, v němž budete připravovat sirup.

  2. Z citronu oškrábejte kůru (pozor, jen tu žlutou část, bílá je už příliš hořká) a přidejte ji do hrnce k rýmovníku. Oškrábaný citron přepulte a vymačkejte z něj všechnu šťávu. Nechte prozatím stranou v lednici.

  3. Litr čisté vody přiveďte k varu a vroucí vodou pak přelijte listy a citronovou kůru v hrnci. Při pokojové teplotě nechte odležet 2 dny.

  4. Po dvou dnech nálev sceďte do jiného hrnce, přisypejte cukr, promíchejte a velmi mírným varem vařte přibližně hodinu, až se voda odpaří a tekutina uvnitř hrnce získá konzistenci sirupu s podobnou hustotou jako tekutý med.

  5. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a hotový sirup nalijte do čisté skleněné lahve. Uzavřete a uložte do chladu.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: