Jak vyšlehat šlehačku?
Ušlehat ze smetany šlehačku někdy může stát celkem dost sil. Nepovedená šlehačka je obvykle tekutá a nedrží tvar, někdy může dojít také k tomu, že se srazí na konzistenci másla. Aby se šlehačka podařila, je třeba při její výrobě dodržovat několik pravidel. Pojďme si říct, jaká to jsou.
Jak nejlépe vyšlehat šlehačku?
Jak dobře vyšlehat šlehačku
Zde je několik slíbených pravidel, které když dodržíte, vyšleháte vytouženou šlehačku jednoduše a bez problémů:
- Na přípravu šlehačky se hodí pouze smetana k tomu určená, tedy ta která obsahuje minimálně 33 % tuku, tedy smetana ke šlehání. Barevně je od ostatních druhů smetan obvykle odlišena červenou barvou (nemusí to tak být ale u všech značek). Na trhu je však k sehnání i smetana se 40 % tuku. Výsledná šlehačka bude mnohem lépe držet tvar.
- Smetana musí být před přípravou šlehačky dostatečně vychlazená, ideálně na teplotu 2 – 6 °C. Dobře uděláte, pokud před šleháním dáte vychladit i samotnou šlehací mísu a šlehací metlu. Nejvhodnější je kovová mísa. Šlehačce neprospívá ani teplé prostředí, je lepší ji připravovat v chladnějším prostředí, tedy ne tam, kde se zrovna vaří a peče.
- Šlehačku můžete vyrobit buď s pomocí mechanického šlehače (tedy ručního šlehače) nebo elektrického mixéru/šlehače. Mnohem rychlejší a méně namáhavá je ale práce s elektrickým šlehačem - můžete regulovat obrátky a šlehačky se dočkat za pár minut.
Na začátku zapněte přístroj na nízké obrátky, postupně výkon zesilujte a na konci opět na otáčkách ubírejte. Šlehačku vyšlehejte do žádoucí hustoty, ale dejte pozor, abyste ji nepřešlehali. Že je šlehačka hotová poznáte tak, že když z ní vytáhnete metličku, zůstanou na ní měkké špičky.
Z jednoho šálku smetany získáte dvojnásobný objem šlehačky.
Ztužovač šlehačky
Co se týká ztužovače šlehačky, jeho použitím nic nezkazíte, díky obsaženému škrobu je dobrý výsledek téměř vždy zaručen. Chuť ztužovače je ovšem ve šlehačce poznat a jeho použití šlehačku zároveň trochu osladí. Hodí se zejména v případě, že chcete čistou šlehačkou ozdobit dort a potřebujete, aby na něm šlehačka vydržela a nezačala se roztékat. Stejnou funkci udržet šlehačku tuhou umí i pár kapek citronové šťávy.
Pokud chcete šlehačku osladit, pak zvolte cukr a se slazením počkejte až na chvíli, kdy získá na objemu. Špetka soli k již přidanému cukru, zvýrazní celkovou chuť šlehačky. S chutí šlehačky můžete také experimentovat přidáním ingrediencí, jako jsou karamel, kávová zrna, likér apod.
Tak dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Martina Masopustová | Edit: Andrea B.