Jak zabít husu?
Chováte husy a plánujete svatomartinské hody? Pak je třeba husu nejprve zabít. Jak na to? Poradíme!
Jak a kdy zabít husu:
Jak správně zabít husu
Zabití husy vyžaduje rychlost a jistou dávku obratnosti.
Postup je následující:
Ze všeho nejdříve je třeba chytit husu do hadru, následně ji položit na zem na připravený hadr, jednou nohou přišlápnout křídla a druhou nohy. Do jedné ruky uchopte zobák a druhou rukou zařízněte do husy nůž přesně v místě za hlavou, kde končí lebka. Základem úspěchu je postupovat rychle a obratně.
Kdy zabít husu
Husa se obvykle zabíjí několikrát za rok, a to při různých příležitostech:
- na konci léta
- na podzim před svátkem svatého Martina
- před vánočními svátky
Jak oškubat husu
- První věc, kterou potřebujete, jsou dobré nůžky na drůbež (já dávám přednost těm se zoubkovaným ostřím). Ty se používají na stříhání kůže a peří drůbeže. Jsou také užitečné pro přestřižení vrstvy tuku pod kůží (aby se dala snadno odstranit). Pokud nůžky na drůbež nemáte, použijte místo nich ostré kuchyňské nůžky.
- Druhou věcí, kterou budete potřebovat, jsou kvalitní gumové rukavice. Budete pracovat s horkou vodou, takže si nechcete popálit ruce!
- A v neposlední řadě - hodně a hodně trpělivosti! Škubání husy je zdlouhavý proces - zejména proto, že na jedné huse je tolik peří, které je třeba jednotlivě odstranit.
Ponoření do horké vody
Tradiční způsob škubání husy spočívá v jejím ponoření do velké vany s horkou vodou. Horká voda změkčuje kůži a peří, což usnadňuje jejich odstranění. Část masa a kůže se také uvaří, což usnadní stažení neporušeného kusu. Problémem této metody je, že zabere hodně času a vyžaduje hodně místa v kuchyni.
Oškubat husu je jednoznačně nejobtížnější část celého procesu. Před samotným škubáním peří je třeba husu nejprve spařit v horké vodě. Nejlépe to půjde pomocí spařovacího kotle a škubačky, která se o vše postará místo vás.
Pro Dudlu napsala: Marcela Kalousová | Edit: Andrea B.