UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zahustit guláš?

Guláš představuje jeden z nejoblíbenějších pokrmů naší gastronomie a umění uvařit dobrý guláš je v naší zemi vysoce ceněnou dovedností u mužů i žen. Dobrý guláš spočívá v silném základu z velkého množství opravdu do velmi tmavé barvy vysmažené cibulky. Dostatečně osmažená cibulka by měla takzvaně šustit a je vhodné ji připravovat v docela velkém množství tuku, ideálně sádla. Jak guláš zahustit, aby neztratil nic ze své famózní chuti?

jak-zahustit-gulas

Jak zahustit Guláš (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak na ten nejlepší guláš

Naprostým základem každého dobrého guláše je cibule. Hodně cibule! Mělo by jí být objemově zhruba tolik co masa. A dobré maso je dalším klíčem k úspěchu. Tradiční volbou je hovězí kližka nebo jiná hodně prorostlá část hovězího, ale v dnešní době může někdo sáhnout i po libovějším mase. I tak může být guláš vynikající.

Důležité je dát guláši hodně času, maso pořádně orestovat a dusit velmi pomalu, nejlépe ve vývaru. Nemíchat (při dostatečně pomalém vaření to ani není potřeba). Dalším faktorem úspěchu je kvalita koření, zejména papriky.

kuchynske-vychytavky

Jak a čím zahustit guláš

A jak je to se zahušťováním? Inu, pokud uděláte opravdu poctivý základ, bude omáčka dost silná a vydatná a zjistíte, že zahustit ani nepotřebuje. Zvlášť u domácího guláše je toto ideální stav. Pořádný guláš se zahustí sám.

Přesto je možné, že budete toužit po větším množství omáčky nebo se vám bude zdát řídká. Existuje několik možností, jak situaci řešit.

  1. Jíška - Gastronomicky ideální je připravit si bokem jíšku z tuku a hladké mouky nebo ji udělat už při tvoření základu guláše. Jíška musí být tmavá a musí se dlouho (aspoň půl hodiny) provařovat – myslete na to, pokud ji přidáváte později. 

  2. Záklechtka - Tak trochu gastro zločin, ale u nás velmi oblíbený, je záklechtka. Trocha mouky rozkvedlané ve vlažné vodě, kterou vylijete do guláše. Tomuhle se ale radši vyhněte.

  3. Chléb - Klasika a tradiční volba. Lépe poslouží starší chléb, který do guláše jednoduše rozdrobíte nebo rozkrájíte.

  4. Obilné kaše - Alternativní a u nás málo známá možnost. Omáčky i polévky (tedy nejen guláš) můžete zahustit taky vsypáním např. jáhlové, pohankové, prosné nebo jiné kaše. Kvalitní prodává např. značka Nomina. Jídlo zahustí vydatně a dají mu i nový chuťový rozměr.



Pro Dudlu napsal: Michal Vašek | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: