Jak zamrazit květák?
Pěstujete si květák na zahrádce a máte spoustu přebytků, které nestíháte zpracovat? Nebo jste ho nakoupili hodně do zásoby? Velkou výhodou je to, že květák si můžete i jednoduše zamrazit. Zjistěte, jak zamrazit květák, abyste si mohli dopřát kdykoliv na něj budete mít chuť.
Jak nejlépe zamrazit květák?
Jak správně zamrazit květák
Květák je zelenina bohatá na vlákninu a další cenné živiny. Obsahuje vitamíny C a K, kyselinu listovou, vápník, hořčík a draslík. Jeho konzumací posílíte imunitní systém nebo podpoříte a hubnutí. Výborně funguje i na obtíže s ledvinami a močovým měchýřem.
- Květák se nezamrazuje v syrové podobě, ale je nutné jej nejprve krátce povařit. Jedině tak si zachová svoji chuť i vzhled. V případě, že se chystáte zamrazit květák ze zahrádky, je možné, že v něm bude i nějaký ten hmyz. Právě z toho důvodu je vhodné vložit jej přibližně na 20 minut do osolené vody.
- Praktickým řešením je květák rozdělit na menší kousky. Poté jej očistěte a opláchněte vodou. Takto připravený květák vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte trochu soli a citronové šťávy. Ta se postará o zachování vitamínů i barvy květáku.
- Vodu přiveďte k varu. Mezitím si připravte druhý hrnec, ve kterém bude studená voda. Nejprve je totiž důležité květák spařit a poté zchladit.
- Až voda začne vřít, květák vyndejte, sceďte, propláchněte vlažnou vodou a přesuňte ho do hrnce se studenou vodou. V tomto hrnci nechte květák chladit přibližně 3-5 minut. Po uplynutí této doby vyndejte květák na prkýnko a nechte jej okapat a zbavit přebytečné vody.
Květák můžete rozložit na tác a nechat nejprve zmrazit jednotlivě a teprve poté jej dát do mrazicích sáčků. Nebo jej také můžete rovnou rozdělit do sáčků, zavázat a dát do mrazáku. Takto zamražený květák vám vydrží přibližně půl roku. Po uplynutí této doby už ztrácí na chuti.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.