Jak zavařit broskve?
Léto s sebou zdaleka nepřináší jen horké dny plné sluníčka, koupání a grilovačky, ale také úrodu letního ovoce, třeba krásných šťavnatých broskví. Upéct z nich můžete koláč nebo s nimi prozážit jakýkoli dezert. A kousky, které nesníte ani nerozdáte, si můžete zavařit do zásoby. Co takhle vyzkoušet lahodný broskvový kompot nebo marmeládu? Až se léto rozloučí a vystřídá ho podzim a po něm zima, jistě vám kousek léta ve skleničce přijde k chuti.
Jak správně zavařit broskve, aby nečernaly (Zdroj fotky: Freepik.com)
Broskvový kompot se skořicí
Broskvový kompot výborně doplní oběd, vychutnat si ho ale můžete i jen tak samotný. Jeho příprava je velice jednoduchá a když do něj navíc přidáte trochu skořice, vykouzlíte si hřejivou dobrotu jako stvořenou do chladných a tmavých dnů.
Budete potřebovat:
- 2,5 kg zralých broskví
- 500g cukru krupice
- šťávu z 1 citronu
- ½ lžičky mleté skořice
- 500 ml vody
Postup:
- Broskve důkladně očistěte a oloupejte – to půjde nejlépe tak, že je spaříte vroucí vodou, necháte asi minutu v horké vodě stát, pak slijete, prudce zchladíte a následně bez námahy oloupete tenkých, ale ostrým nožíkem.
- Oloupané broskve rozdělte na poloviny, vypeckujte a nakrájejte na kousky zhruba velikosti sousta.
- V v kastrůlku mezitím svařte vodu s cukrem na sirup, tedy vařte tak dlouho, než se cukr ve vodě kompletně rozpustí. Pak odstavte, přilijte šťávu z citronu, přisypte skořici, zamíchejte, přidejte broskve a nechte je v sirupu jen krátce prohřát.
- Vzniklý kompot pak rozdělte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilujte ve vyšším hrnci při teplotě kolem 80°C po dobu 20 minut.
Broskvový džem s badyánem
Broskvový džem s badyánem je u nás doma velmi oblíbený, právě badyán mu totiž dodá úžasně kořeněnou chuť a příjemnou hřejivost.
Budete potřebovat:
- 1 kg zralých broskví
- 400g želírovacího cukru
- 1 lžička mletého badyánu
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup:
- Broskve spařte horkou vodou a nechte je tam minutu stát. Po té rychle zchlaďte a oloupejte tenkým, ostrým nožem. Vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
- Nakrájené broskve dejte do kastrolu, zasypte cukrem, ochuťte badyánem, přiveďte k varu a na mírném ohni za častého míchání nechte provařit 10 minut.
- Džem rozdělte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.