Jak zavařit brusinky?
Přestože brusinky dozrávají v létě a patří tak k letním plodům, většina z nás je má neodmyslitelně spojené s podzimem a zimou, a to hlavně díky jejich hřejivé chuti a vůni. Takový teplý brusinkový džus se zimním kořením totiž v chladných dnech příjemně zahřeje. V syrovém stavu jsou brusinky poměrně kyselé a chuťově nepříliš výrazné, proto jsou nejoblíbenější nakládané nebo svařené s cukrem a kořením. Například tradiční svíčková na smetaně se bez kopečku nakládaných brusinek jen těžko obejde. Jak brusinky zavařit?
Brusinky jak zavařit? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na zavařené brusinky
Brusinky se hodí nejen jako doplněk svíčkové, ale také skvěle pasuje k různým druhům masa, hodí se do nejrůznějších sladkých dezertů, perfektně doplní hermelín či kozí sýr a zpestří zeleninové saláty. Kromě toho jsou i velice zdravé! Obsahují spoustu vitaminů, minerálů a jak je známo, prospívají zdraví močových cest a ledvin. S jednoduchým receptem v tomto článku si zvládnete nakládané brusinky připravit i vy. Navíc s přidanou hodnotou – budou vonět po skořici, vanilce a karibském rumu.
Budete potřebovat:
- 1kg čerstvých brusinek
- 300g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 lžička mleté cejlonské skořice
- 2 lžíce karibského rumu
Postup:
- Brusinky nejprve přeberte a propláchněte čistou vodou. Nechte okapat a nasypte do nerezového hrnce.
- Do hrnce k brusinkám přisypte skořici, přidejte vanilkový lusk a všechen cukr. Důkladně promíchejte a na mírném plameni začněte pozvolna zahřívat, aby se cukr rozpustil a vše se společně provařilo a chutě propojily.
- Za stálého míchání vařte zvolna 5 až 10 minut. Těsně před koncem přilijte rum, zamíchejte, nechte krátce probublat a odstavte. Vmíchejte kyselinu citronovou a vyndejte vanilkový lusk.
- Brusinky rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete víčkem a na 10 minut otočte dnem vzhůru.
A výsledek? Ty nejlepší nakládané brusinky, které jste kdy ochutnali! Můžete je použít podle libosti do svíčkové a zkrátka kamkoli, kam jen budete chtít. Skvělé jsou ale také jako jedlý dárek, třeba k Vánocům :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.