UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit brusinky?

Přestože brusinky dozrávají v létě a patří tak k letním plodům, většina z nás je má neodmyslitelně spojené s podzimem a zimou, a to hlavně díky jejich hřejivé chuti a vůni. Takový teplý brusinkový džus se zimním kořením totiž v chladných dnech příjemně zahřeje. V syrovém stavu jsou brusinky poměrně kyselé a chuťově nepříliš výrazné, proto jsou nejoblíbenější nakládané nebo svařené s cukrem a kořením. Například tradiční svíčková na smetaně se bez kopečku nakládaných brusinek jen těžko obejde. Jak brusinky zavařit?

jak-zavarit-brusinky

Brusinky jak zavařit? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Recept na zavařené brusinky

Brusinky se hodí nejen jako doplněk svíčkové, ale také skvěle pasuje k různým druhům masa, hodí se do nejrůznějších sladkých dezertů, perfektně doplní hermelín či kozí sýr a zpestří zeleninové saláty. Kromě toho jsou i velice zdravé! Obsahují spoustu vitaminů, minerálů a jak je známo, prospívají zdraví močových cest a ledvin. S jednoduchým receptem v tomto článku si zvládnete nakládané brusinky připravit i vy. Navíc s přidanou hodnotou – budou vonět po skořici, vanilce a karibském rumu.

Budete potřebovat:

  • 1kg čerstvých brusinek
  • 300g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 lžička mleté cejlonské skořice
  • 2 lžíce karibského rumu

kuchynske-vychytavky

 
Postup:

  1. Brusinky nejprve přeberte a propláchněte čistou vodou. Nechte okapat a nasypte do nerezového hrnce.

  2. Do hrnce k brusinkám přisypte skořici, přidejte vanilkový lusk a všechen cukr. Důkladně promíchejte a na mírném plameni začněte pozvolna zahřívat, aby se cukr rozpustil a vše se společně provařilo a chutě propojily.

  3. Za stálého míchání vařte zvolna 5 až 10 minut. Těsně před koncem přilijte rum, zamíchejte, nechte krátce probublat a odstavte. Vmíchejte kyselinu citronovou a vyndejte vanilkový lusk.

  4. Brusinky rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete víčkem a na 10 minut otočte dnem vzhůru.

 
A výsledek? Ty nejlepší nakládané brusinky, které jste kdy ochutnali! Můžete je použít podle libosti do svíčkové a zkrátka kamkoli, kam jen budete chtít. Skvělé jsou ale také jako jedlý dárek, třeba k Vánocům :-)


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: