Jak zavařit cuketu?
Cuketa se dá připravovat na mnoho způsobů. Ale co s ní, pokud máte nějaké přebytky, které potřebujete rychle zpracovat? Jednou z možností zpracování je zavaření cukety. Jak zavařit cuketu tak, abyste ji měli i mimo sezónu kdykoliv k dispozici?
Jak zavařit a ochutit cukety?
Jak jednoduše zavařit cuketu
Cukety jsou velmi bohaté na cenné živiny. Obsahují například vitamíny A, B, C, vlákninu, vápník, hořčík, železo, fosfor a další látky. Pomáhají zlepšovat zrak, odbourávat stres, posilovat srdce nebo také zlepšovat činnost mozku. Zároveň působí blahodárně při cukrovce a dně.
Cuketa ve sladkokyselém nálevu
Zavařit cuketu je možné hned na několik způsobů. Pokud máte rádi mírně sladkokyselou chuť, tak se vám bude určitě zamlouvat následující recept.
Postup:
- Nejprve je důležité cuketu zbavit všech jadýrek a důkladně ji omýt. Poté stačí jen 2 kg cuket nahrubo nastrouhat na struhadle. Následně je potřeba oloupat 2 cibule a také je nastrouhat.
- Poté smíchejte nastrouhanou cibuli s cuketou, přidejte 1 lžíci soli, 5 lžic octa, 1 lžičku kmínu a cukru podle chuti. Takto připravenou směs nechte přibližně půl hodiny odležet.
- Připravte si zavařovací sklenice a naplňte je připravenou směsí. Zavařujte přibližně 30 minut při 85 °C. Takto zavařenou cuketu si můžete vychutnat třeba jako přílohu k masu nebo ji použít do bezmasých receptů.
Zavařená cuketa á la kyselé okurky
Další možností, jak zavařit cuketu, je připravit ji podobně, jako se zavařují okurky. Do nálevu jednoduše přidejte cibuli, mrkev, nové koření, bobkový list, celý černý pepř, hořčičné semínko a kopr. Na nálev pak budete potřebovat vodu, sůl, ocet, cukr a kyselinu citronovou.
Cuketová čalamáda
Velkou oblibu si u vás určitě získá i cuketová čalamáda, která se stane skvělou přílohou k pečenému nebo grilovanému masu. Hodí se i do omáček nebo třeba jen tak na opečený toast.
Cuketu oloupejte, omyjte a nakrájejte na půlcentimetrové kostky. Poté je promíchejte v hrnci se solí a nechte chvíli odležet. Pak přidejte ostatní suroviny a promíchejte. Nakonec už jen stačí zavařit 20 minut na 85 °C.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.