UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit hrášek?

Hrášek je oblíbenou letní plodinou. Když jej brzy na jaře zasejete, můžete si na prvních zralých luscích pochutnávat už v červnu. Budete-li výsadbu opakovat, poslední kousky úrody pak možná sklidíte dokonce i na podzim. Hrách setý je nejen velmi dobrý a zdravý, ale taky skrývá jednu zajímavost, kterou jste možná nevěděli – pokud jsou kuličky hrachu krásně zelené, syrové, jedná se o zeleninu a nazývá se hráškem. Sušeným kuličkám se pak říká hrách a řadí se mezi luštěniny. V tomto článku bude řeč o hrášku zeleném, čerstvě vyloupnutém z lusku. Poradíme vám, jak ho zavařit do sladko-kyselého nálevu a pochutnat si na něm i v zimě.

jak-zavarit-hrasek

Jak zavařit zelený hrášek? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Naložený hrášek ve sladko-kyselém nálevu

Sterilovaný hrášek si můžete vychutnat jako doplněk k různým pokrmům, například pečenému či grilovanému masu, rybám, můžete ho přidat do salátu či polévky anebo do bramborového salátu. Fantazii a chutím se meze nekladou, tak hurá do zavařování!

Budete potřebovat:

  • čerstvý zelený hrášek, omytý
  • 1l čisté vody
  • 20g soli
  • 50g cukru
  • 100ml jablečného octa

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Omytý hrášek nasypte do hrnce, zalijte vodou, lehce osolte, přiveďte k varu a na mírném plameni povařte zhruba 5 minut. Povařený hrášek pak slijte, zchlaďte prudce ledovou vodou a odložte stranou.

  2. Na nálev svařte vodu se solí a cukrem, aby se vše rozpustilo a provařilo, přilijte jablečný ocet, promíchejte a odstavte. Před další použitím ho nechte zchladnout.

  3. Vařený hrášek rozdělte do pečlivě vymytých a usušených zavařovacích sklenic, zalijte připraveným zchladlým nálevem, důkladně uzavřete víčkem a sklenice vložte do velkého zavařovacího hrnce. Zalijte vodou, aby byly sklenice ponořené, přiveďte k varu a na mírném až středním plameni sterilujte přibližně 20 minut. Po vytažení z hrnce nechte sklenice vychladnout a uložte na tmavé místo.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: