Jak zavařit hrušky?
Hrušky jsou velice chutným a také zdravým ovocem typickým pro období podzimu. Obsahují spoustu vody a podporují správnou činnost střev. Mimo to jsou bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu, sodík, draslík, měď, fosfor a zinek. Dopřejte si hrušky po celý rok v podobě kompotu, na kterém si pochutná celá rodina!
Jak nejlépe zavařit hrušky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Další účinky na zdraví
A jaké mají hrušky další účinky na lidské zdraví? Snižují riziko vysokého krevního tlaku a infarktu a srdečních onemocnění. Pomáhají také snižovat riziko vzniku osteoporózy. Posilují imunitní systém a díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují antioxidant s názvem quercetin, který působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění. Díky vysokému obsahu vody jsou vhodné i během diety.
A jak zavařit hrušky?
Hrušky si můžete jednoduše sami zavařit doma. Není na tom vůbec nic složitého. Hrušky by měly být zralé, ale přesto tvrdé. Měkké a přezrálé hrušky se na kompot nehodí, takové využijete spíše pro marmeládu nebo povidla.
Budete potřebovat:
- 1 l vody
- hrušky
- 35 g cukru krupice
- kousek skořice a 3ks hřebíčku
Postup:
- Z hrušek odstraňte stopky a zbavte je jádřince.
- Smíchejte vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem a povařte.
- Oloupané a umyté hrušky nakrájejte na čtvrtiny, poté je naskládejte do sklenic a zalejte připraveným nálevem. Následně sklenice důkladně uzavřete víčky a sterilujte ve vodě o teplotě 85°C po dobu 20 - 30 minut.
- Nakonec sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Je libo něco kyselého? Pokud máte rádi lehce pikantní a kyselejší chuť hruškového kompotu, můžete vyzkoušet stejný recept jako je výše, ale jen s tím rozdílem, že přidáte i na plátky nakrájený citrón, který se postará právě o onu kyselost.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.