Jak zavařit jahody?
Co patří k létu stejně neodmyslitelně jako sluníčko a koupání? Přece jahody! Jejich využití je velmi variabilní - můžete z nich připravovat různé sladké dezerty, zmrzlinu, péct koláče a také si jejich vůni a šťavnatost uchovat i na období, kdy už budou dávno odkvetlé a bude na nich ležet bílá sněhová peřina. Stačí je zavařit jako kompot nebo jahodový džem. V tomto článku vám poradím jak na to.
Jak správně zavařit jahody? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe zavařit jahody
Není chutnějšího a voňavějšího letního ovoce než jsou zralé, červené jahody, co myslíte? Pokud máte zahrádku a jahody tam pěstujete, pak je bez diskuse, že to budou právě ty vaše jahody, které budou vůbec nejvoňavější a nejsladší. Pokud si jejich lahodnou chuť chcete připomenout kdykoli během roku, zavařte je jako kompot nebo z nich připravte vynikající džem.
Jahodový kompot
Jahodový kompot vám přinese kousek teplého léta i do chladných podzimních a zimních dnů. Jeho příprava je jednoduchá a časově nenáročná. Jahody na kompot vybírejte vždy zralé, ale stále pevné, neměly by být přezrálé a příliš měkké.
Na jahodový kompot budete potřebovat:
- 1 kg jahod
- 250 g cukru
- 500 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z ½ citronu (bio)
- špetka kyseliny citronové
Postup:
- Jahody důkladně omyjte a zbavte stopek.
- V širším kastrolu zahřejte vodu s cukrem a na mírném plameni svařte na sirup. Odstavte.
- Přisypte jahody, vlijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a vsypte špetku kyseliny citronové a důkladně promíchejte. Nevařte.
- Jahody v nálevu rozdělte do čistých zavařovacích sklenic, uzavřete a zavařte – ve větším hrnci přiveďte těsně pod bod varu vodu, vložte do něj sklenice a při teplotě okolo 85°C nechte sterilovat po dobu 20 minut.
- Nakonec sklenice uložte na tmavé místo.
Jahodový džem
Jahodový džem je chutný a voňavý a použít ho můžete na lívance, palačinky, do dezertů nebo jako náplň do lineckého cukroví.
Na jahodový džem budete potřebovat:
- 1 kg jahod, klidně přezrálých
- želírovací prášek (např. gelfix, nejlépe pro poměr 3:1)
- 350 g cukru krupice
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup:
- Jahody omyjte a zbavte stopek. Pokrájejte na menší kousky, klidně na malé kostičky, a vsypte do kastrůlku.
- Želírovací prášek smíchejte se 2 lžícemi cukru, přisypte k jahodám, zapněte plotýnku a nechte jahody mírně provařit za stálého míchání 1 minutu. Po té k jahodám nasypte zbytek cukru, promíchejte a opatrně vařte zhruba 5 minut, stále míchejte.
- Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt, kyselinu citronovou a ještě horký džem rozdělte do čistých sklenic. Uzavřete a obraťte dnem vzhůru na 10 minut.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.