Jak zavařit maso?
Všichni to určitě znáte, celý den plno shonu a plotna je studená, protože na vaření už nezbývá čas. Hlad vás sužuje, ale je špička a na objednané jídlo byste čekali klidně přes hodinu. Nebo, je léto, sbalíte stan a vyrazíte na čundr či kempovat do přírody. Spoléhat na restauraci či obchod nemůžete, protože se hodláte pohybovat mimo civilizaci. Pro tyto situace je skvělou alternativou zavařené maso, z něhož se dají připravit rychlá a chutná jídla za pár korun.
Jak zavařit vepřové maso do sklenice? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zavařování masa
Domácí masová konzerva už vytrhla trn z paty nejedné rodině. V tomto článku vám přináším jednoduchý návod na to,, jak připravit svou vlastní zásobu zavařeného masa, které budete mít po ruce vždy, když to budete potřebovat - ať už na kempování nebo jednoduše tehdy, kdy nebude času nazbyt.
V první řadě se vůbec nelekejte slova konzerva, nemusíte se obávat práce s plechovkou, maso lze snadno zavařit i do sklenic. Nezapomeňte před jejich použitím sklenice řádně vymýt horkou vodou. Pokud nebudete používat nová víčka, vyvařte je.
Jak správně zavařit pečené maso
Do zavařování se lze pustit jak s masem syrovým, tak s masem již upečeným. Mnohem jistější je pustit se do zavařování masa pečeného. Odpadnou vám tak obavy, že maso nebude dokonale připravené.
Postup:
- Maso omyjte, nakrájejte a vložte do pekáčku. Osolte jej, okmínujte a podlijte dostatečným množstvím vody. Pokud je maso libové, můžete přidat ještě lžíci sádla.
- Maso dejte upéct do poloměkka, protože musíte vzít v potaz ještě působení tepla a následné změknutí během zavařování. Když maso přetáhnete už v troubě, bude se po zavaření rozpadat.
- Upečené maso rozdělte do sklenic a zalijte výpekem. Zavíčkujte a zavařujte ve velkém hrnci při mírném pobublávání alespoň hodinu.
Pro Dudlu sepsala Marie Hlaváčková | Edit: Andrea Bělohradská