Jak zavařit meruňky?
Dozrávající meruňky nám dávají vědět, že je slunné léto na samém vrcholu. Tyto oranžové až červeno-oranžové sametové plody s peckou uprostřed dozrávají v červenci a srpnu a dá se z nich vykouzlit spousta osvěžujících dobrot od zajímavých ovocných salátů přes dezerty až po zavařeniny. A právě o meruňkové zavařenině dnes bude řeč, konkrétně vám přináším recept na meruňkový džem se zázvorem. Tak hurá do zavařování!
Jak správně zavařit meruňky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Meruňkový džem se zázvorem
S meruňkovým džemem si kousek léta uschováte i na období, kdy to za oknem bude vypadat jako v zimní pohádce a do léta bude daleko. Jeho šťavnatá chuť a barva vás přenese zpět do teplých letních dnů a štiplavý zázvor vás příjemně zahřeje. Zázvor má navíc perfektní účinky na zdraví – posiluje imunitu a léčí virózy. A to se hodí!
Budete potřebovat:
- 1kg meruněk, vypeckovaných
- 2cm kousek zázvoru, nastrouhaný najemno
- 350g želírovacího cukru
- šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup:
- Meruňky omyjte pod tekoucí vodou, osušte, vypeckujte a nakrájejte na co možná nejdrobnější kostičky.
- Kousek zázvoru oškrábejte a na jemném struhátku nastrouhejte. Prozatím odložte stranou.
- Meruňky nasypte do hrnce, přilijte citronovou šťávu a začněte zahřívat. Jakmile se začnou vařit, velmi zvolna je vařte, dokud úplně nezměknou. Občas přitom meruňky promíchejte, aby se nepřipalovaly.
- Jakmile jsou meruňky rozvařené, přidejte k nim všechen cukr, dobře zamíchejte a na velmi mírném plameni nechte a za častého promíchání nechte vařit 15 až 20 minut, dokud džem nezhoustne. Během vaření sbírejte vzniklou pěnu na povrchu.
- Úplně nakonec vmíchejte zázvor – tak zůstane džem příjemně pikantní a zázvor si zachová nejvíce prospěšných látek. Nezapomeňte ani na kyselinu citronovou.
- Hotový džem rozdělte do čistých skleniček, uzavřete šroubovacím víčkem a otočte dnem vzhůru. Hotovo!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.