Jak zavařit mošt?
Jablečný mošt je doslova vitaminovou bombou, kterou si navíc můžete nechat připravit za pár korun. Stačí jen úrodu jablek zavést do moštárny a odvést si lahve plné tohoto zlatavého nápoje. A co když je moštu tolik, že už dopředu víte, že ho nevypijete? Pak si ho jednoduše zavařte na později!
Jak zavařit jablečný mošt? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak správně zavařit mošt
Jablečný mošt je nejen dobrý, ale i zdravý. Dodává tělu potřebné vitamíny a pomáhá posilovat imunitu, což se hodí zejména v chladném podzimním a zimním období, kdy není nouze o různá nachlazení.
Mošt je výborný v každém ročním období, ale k jednomu se hodí úplně nejvíce – na Vánoce. Pokud bychom si tedy chtěli pochutnat na moštu (ať už jablečném, nebo vinném) na Vánoce, nejlepším způsobem, jak mošt uchovat až do vánočních svátků, je dobře ho zavařit. Jak na to?
Postup
Mošt je potřeba pasterovat, to znamená, že je nutné ho sterilovat zhruba na 85 °C min po dobu alespoň 10 minut a pak přelít do čistých lahví. Naplněné lahve můžeme také pasterovat za stejných podmínek (ve vodě 85 °C cca 10 min), případně pro jistotu ještě před naplněním můžeme dezinfikovat vroucí vodou. Hlavně nezapomeneme na víčko. Po nějaké době, když šťávu načnete, mělo by víčko v momentě otevření „cvaknout“. Pak si můžete být jistí, že byl nápoj kvalitně uskladněn.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská