Jak zavařit mrkev?
Léto je za dveřmi a s ním i úroda zeleniny na zahrádkách. V tomto článku bude řeč o milované i nenáviděné mrkvi. Pokud i vy patříte k těm, kteří ji na svém záhonku pěstují a rok co rok pak vymýšlejí, jak ji zpracovat, mám pro vás jeden jednoduchý tip na to, jak mrkvovou úrodu zakonzervovat tak, abyste po ní mohli sáhnout i v zimních měsících - zkuste ji zavařit. Je to velmi snadné, rychlé a vy tak budete mít porci měkké a chutné mrkve po ruce kdykoli během roku.
Jak zavařit mrkev pro malé děti? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Nakládaná mrkev se sladko-kyselém nálevu
Zavařenou mrkev můžete zužitkovat na mnoho způsobů – hodí se do salátů, polévek, omáček, ale také jako příloha k pečenému či grilovanému masu nebo jen tak na chuť coby zdravá svačinka. O Vánocích ji pak můžete s klidem přidat do oblíbeného bramborového salátu.
Budete potřebovat:
- 2 kg čerstvé očištěné mrkve, nakrájené na kousky
- 1l čisté vody
- 20g soli
- 100g cukru krupice
- 200ml jablečného octa
- 10 kuliček černého pepře
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 2 bobkové listy
Postup:
- Mrkev důkladně očistěte – oškrábejte svrchní vrstvu a omyjte. Nakrájejte ji na libovolné kousky, podle velikosti mrkve – menší mrkve nakrájejte jednoduše na kolečka, větší mrkve nejprve podélně rozkrojte na dvě poloviny a pak nakrájejte ještě napříč, aby vám vznikla půlkolečka.
- Nakrájenou mrkev nasypte do kastrůlku, zalijte vodou jen tolik, aby byly kousky mrkve těsně ponořené, přiveďte k varu a pod pokličkou duste na velmi mírném plameni 10 minut.
- Mezitím si připravte sladkokyselý nálev. V hrnci svařte vodu s cukrem, solí a kořením, vařte zhruba 5 minut, aby se koření provařilo a pustilo do nálevu svou chuť a vůni. Nakonec vmíchejte jablečný ocet. Nechte vychladnout.
- Povařenou mrkev rozdělte do čistých, horkou vodou vymytých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným vychladlým nálevem. Důkladně uzavřete čistými víčky.
- Sklenice naskládejte do velkého zavařovacího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a na mírném až středním plameni sterilujte po dobu 20 minut. Nakonec vyjměte, nechte vychladnout a uložte na tmavé místo.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.