UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit mrkev?

Léto je za dveřmi a s ním i úroda zeleniny na zahrádkách. V tomto článku bude řeč o milované i nenáviděné mrkvi. Pokud i vy patříte k těm, kteří ji na svém záhonku pěstují a rok co rok pak vymýšlejí, jak ji zpracovat, mám pro vás jeden jednoduchý tip na to, jak mrkvovou úrodu zakonzervovat tak, abyste po ní mohli sáhnout i v zimních měsících - zkuste ji zavařit. Je to velmi snadné, rychlé a vy tak budete mít porci měkké a chutné mrkve po ruce kdykoli během roku.

jak-zavarit-mrkev

Jak zavařit mrkev pro malé děti? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Nakládaná mrkev se sladko-kyselém nálevu

Zavařenou mrkev můžete zužitkovat na mnoho způsobů – hodí se do salátů, polévek, omáček, ale také jako příloha k pečenému či grilovanému masu nebo jen tak na chuť coby zdravá svačinka. O Vánocích ji pak můžete s klidem přidat do oblíbeného bramborového salátu.

Budete potřebovat:

  • 2 kg čerstvé očištěné mrkve, nakrájené na kousky
  • 1l čisté vody
  • 20g soli
  • 100g cukru krupice
  • 200ml jablečného octa
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 2 bobkové listy

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Mrkev důkladně očistěte – oškrábejte svrchní vrstvu a omyjte. Nakrájejte ji na libovolné kousky, podle velikosti mrkve – menší mrkve nakrájejte jednoduše na kolečka, větší mrkve nejprve podélně rozkrojte na dvě poloviny a pak nakrájejte ještě napříč, aby vám vznikla půlkolečka.

  2. Nakrájenou mrkev nasypte do kastrůlku, zalijte vodou jen tolik, aby byly kousky mrkve těsně ponořené, přiveďte k varu a pod pokličkou duste na velmi mírném plameni 10 minut.

  3. Mezitím si připravte sladkokyselý nálev. V hrnci svařte vodu s cukrem, solí a kořením, vařte zhruba 5 minut, aby se koření provařilo a pustilo do nálevu svou chuť a vůni. Nakonec vmíchejte jablečný ocet. Nechte vychladnout.

  4. Povařenou mrkev rozdělte do čistých, horkou vodou vymytých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným vychladlým nálevem. Důkladně uzavřete čistými víčky.

  5. Sklenice naskládejte do velkého zavařovacího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a na mírném až středním plameni sterilujte po dobu 20 minut. Nakonec vyjměte, nechte vychladnout a uložte na tmavé místo.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: