Jak zavařit okurky?
Zavařené okurky jsou oblíbenou českou specialitou. Kromě toho, že jsou hříšně dobré, obsahují spoustu vitaminů. Jak si tedy okurky zavařit, když vám došly ty od babičky?
Recept na zavařené okurky
Okurky je nutné před zavařením důkladně očistit, nejlépe kartáčkem. Zavařujte spíše malé a tvrdší kousky, protože se tak snadno nezavaří a jsou rozhodně křupavější a chutnají lépe.
Budeme potřebovat:
- Kopr, pět koleček mrkve, zrnka pepře (asi čtyři), šest zrnek nového koření, křen (pokud chcete, nemusíte), lžička soli, dvě lžíce cukru, hořčičná semínka, sto mililitrů octa, vodu. Někdo, pokud chce, může přidat i petržel.
Postup:
- Jako první na dno skleničky dáme mrkev, pepř, nové koření a hořčičná semínka.
- Potom vložíme přebytek našich okurek a pokud chcete, můžete mezi ně vložit křen a zalijeme zálivkou - vytvoříme ji z cukru, octa, soli a vody.
- Poté sklenice očistíme utěrkou a přiklopíme víčkem (zavíčkujeme).
- Zavařujeme na 85°C (zhruba).
- Řídíme se i objemem sklenic - s objemem 0, 7 litru zavařujeme zhruba asi dvacet pět minut. Pokud je zavaříme na více stupňů, s největší pravděpodobností budou rozmělněné, tudíž vůbec nebudou dobré a nikdo je nebude jíst (pokud je tedy nejste zvyklí jíst jinak, než obvykle).
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská