Jak zavařit rajčata?
Rajčata můžete na horší časy sušit, mrazit i zavařovat. V tomto článku se podíváme na asi nejklasičtější metodu konzervace rajčat, kterou je zavařování. Nemusíte se bát žádné přehnané řehole v kuchyni, zavařování rajčat je velmi jednoduché.
Jak nejlépe zavařit rajčata? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak jednoduše zavařit rajčata
- Nejprve rajčata utrhneme a omyjeme je ve vodě. Poté je asi na minutu vložíme do vroucí vody na sporáku. Následně je z hrnce vyndáme a prudce zchladíme v ledové vodě. Po tomto blanšírování půjdou rajčata snadno oloupat. Také jim vykrojíme tuhý kousek okolo stopky.
- Nato seženeme sklenici o objemu jeden litr a na její dno dáme jednu lžičku soli a dvě lžíce citronové šťávy. Pak do sklenice vložíme oloupaná rajčata a zalijeme je vroucí vodou. Sklenici nakonec důkladně a neprodyšně uzavřeme.
- Zavařovat je budeme cca 40 minut při teplotě 90 °C.
- Sklenice pak položíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout. Takto docílíme toho, že víčka budou pořádně těsnit a rajčata se nám nezkazí.
- Rajčata však můžeme zavařovat i nakrájená na kousky, ostatní postup se nemění.
Někdo rajčata zavařuje rovnou i s bylinkami (například bazalkou), kořením, chilli nebo česnekem. Nedoporučuje se akorát přidávat cibuli, protože ta snadno zkvasí. Můžete si takto dopředu připravit domácí kečup, rajčatový protlak nebo rajčatovou omáčku na špagety. Fantazii se meze nekladou a na internetu seženete spoustu receptů. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob zavařování, zaručeně vám sterilovaná rajčata ve skle přijdou v zimě vhod. Usnadníte si tak přípravu oběda a ještě k tomu nebudete muset sáhnout po kupovaných rajčatech bez chuti ze supermarketu.
Pro Dudlu sepsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.