UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit švestky?

Švestky jsou u nás v České republice velice oblíbené. Nejenže jsou zdrojem cenných vitamínů a živin, které potřebujeme pro zdraví, ale také jsou také opravdovou pochoutkou. A ty zavařené obzvlášť! Jak si je zavařit doma?

jak-zavarit-svestky
 
Jak správně zavařit švestky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
 

Švestky pro zdraví 

Švestky fungují na bázi přírodního projímadla a díky tomu podporují trávení. Další výhodou je to, že pokud dodržujete dietu, nemusíte se bát. Švestky totiž obsahují málo soli. V trávicím traktu na sebe vážou nadbytečné tukové látky, které se potom v těle neukládají. Rovněž slouží jako prevence před osteoporózou.  Švestky také pomáhají například při problémech s revmatismem, krevním oběhem, dnou a ledvinovými kameny.
 

Jak si zavařit švestky

Díky možnosti zavařování si můžete uchovat švestky i na chladné zimní období a vychutnat si je kdykoli jen budete chtít. Zavařené švestky se skvěle hodí do koláčů a dezertů, vynikající jsou ale i jen tak samotné nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu. 
 

kuchynske-vychytavky

Švestkový kompot

Budete potřebovat:
  • švestky
  • 1 litr vody
  • 300 až 400g cukru krystal
  • koření dle chuti (skořice, badyán, hřebíček)


Postup:

  1. Švestky omyjte a připravte si nálev - v hrnci svařte vodu s cukrem a kořením (chcete-li), dokud se všechen cukr nerozpustí, a povařte zhruba 5 minut, aby koření uvolnilo svou vůni. Nálev nechte zchladnout.

  2. Švestky rozdělte do čistých sklenic, zalijte zchladlým nálevem tak, aby byly všechny ponořené a důkladně uzavřete těsnícím víčkem.

  3. Sklenice sterilujte v zavařovacím hrnci zhruba za mírného pobublávání asi 20 až 25 minut.


Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: