Jak zavařit švestky?
Švestky jsou u nás v České republice velice oblíbené. Nejenže jsou zdrojem cenných vitamínů a živin, které potřebujeme pro zdraví, ale také jsou také opravdovou pochoutkou. A ty zavařené obzvlášť! Jak si je zavařit doma?
Jak správně zavařit švestky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Švestky pro zdraví
Švestky fungují na bázi přírodního projímadla a díky tomu podporují trávení. Další výhodou je to, že pokud dodržujete dietu, nemusíte se bát. Švestky totiž obsahují málo soli. V trávicím traktu na sebe vážou nadbytečné tukové látky, které se potom v těle neukládají. Rovněž slouží jako prevence před osteoporózou. Švestky také pomáhají například při problémech s revmatismem, krevním oběhem, dnou a ledvinovými kameny.
Jak si zavařit švestky
Díky možnosti zavařování si můžete uchovat švestky i na chladné zimní období a vychutnat si je kdykoli jen budete chtít. Zavařené švestky se skvěle hodí do koláčů a dezertů, vynikající jsou ale i jen tak samotné nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.
Švestkový kompot
Budete potřebovat:
- švestky
- 1 litr vody
- 300 až 400g cukru krystal
- koření dle chuti (skořice, badyán, hřebíček)
Postup:
- Švestky omyjte a připravte si nálev - v hrnci svařte vodu s cukrem a kořením (chcete-li), dokud se všechen cukr nerozpustí, a povařte zhruba 5 minut, aby koření uvolnilo svou vůni. Nálev nechte zchladnout.
- Švestky rozdělte do čistých sklenic, zalijte zchladlým nálevem tak, aby byly všechny ponořené a důkladně uzavřete těsnícím víčkem.
- Sklenice sterilujte v zavařovacím hrnci zhruba za mírného pobublávání asi 20 až 25 minut.