Jak zkaramelizovat cibuli?
Narazili jste na recept, ve kterém se vyskytuje zkaramelizovaná cibule, ale nevíte, jak se k ní dopracovat? Nevěste hlavu! Ukážu vám, jak na to. Podle tohoto návodu dokáže připravit karamelizovanou cibuli i úplný kuchařský amatér. Představím vám dokonce dva různé postupy, podle toho, jestli s večeří spěcháte nebo naopak máte čas a prostor celému procesu dát dostatečně dlouhou dobu. Oba způsoby mají něco do sebe a doporučuji vám je vyzkoušet postupně. Určitě najdete svůj oblíbený.
Jak zkaramelizovat červenou cibuli? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Pomalu karamelizovaná cibule
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji tzv. na klínky. Myslete na to, že procesem karamelizace se její objem zmenší více než o polovinu. Připravte si tedy čerstvé cibule dostatečné množství. Na větší pánvi rozpusťte máslo a přihoďte k němu pokrájenou cibuli. Trochu osolte, stáhněte plamen na mírný režim a čekejte. Po pár minutách začne cibulka od spodu mírně hnědnout. V tu chvíli ji promíchejte a čekejte dál. Tento postup opakujte, dokud nebudete zcela spokojení. Veškerý obsah pánve by měl být zlatavě hnědý. Chuťově cibulka velmi zesládne a změkne.
Takto připravenou zkaramelizovanou cibuli doporučuji přimíchat třeba do čočky s rýží. Vznikne tak libanonský pokrm s názvem Mudžadara. Já ráda používám černou čočku beluga v kombinaci s rýží basmati. Obě suroviny uvařím „al dente“, společně promíchám a přidám i onu zkaramelizovanou cibuli.
Zkaramelizovaná cibule snadno a rychle
Pokud jste v časové tísni, existuje spousta vychytávek, jak pečlivý pomalý způsob karamelizace cibule urychlit. Cibuli nakrájejte a vložte do pánve s rozpuštěným máslem. Až potud je postup stejný. Poté cibuli posypte dvěma lžícemi třtinového cukru a promíchejte. Tím začne cibulka chytat karamelovou chuť velmi rychle. Osolte a nechte karamelizovat na plotýnce zapnuté naplno. Ve chvíli, kdy se začne cibule připalovat, ji podlijte octem balsamico. Díky octu cibule chytne požadovanou barvu i chuť.
Takto připravená cibule se skvěle hodí například jako náplň do hovězích hamburgerů. Vůbec nevadí, pokud bude uvnitř ještě maličko křupavá. V kombinaci s ochucenou majonézou, rajčaty, okurkou, plátkem masa, listem ledového salátu a třeba i domácí bulkou vytvoříte nezapomenutelné jídlo.
Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová | Edit: Andrea B.