UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zmrazit houby?

Pokud jste vášnivý sběratel hub jako já, určitě se během houbařské sezóny potýkáte s problémem, jak všechny ty lesní úlovky uskladnit. Zajisté jste zkusili sušení hub na tenké plátky nebo zavařování hub do sklenic s octem a zeleninou. Věděli jste však, že se houby mohou i mrazit? Jde o nejsnazší a nejzdravější způsob uskladnění hub. Zmražené houby se totiž nejvíc podobají těm čerstvým. Postup mražení není vůbec složitý, jen je potřeba dodržet pár základních pravidel.

jak-zamrazit-houby_1

Jak nejlépe zmrazit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak správně zmrazit houby

K mražení se hodí všechny možné druhy hub – hřiby, klouzky, lišky, žampiony aj. Bílé hříbky ale raději do mrazáku nedávejte, ty si nechte na sušení. Mražením byste přišli o jejich specifické aroma. Pro mražení zvolte ty nejlepší nasbírané houby, nejpevnější a nejzdravější.

Postup

Houby ještě čerstvé pečlivě očistěte, opláchněte a nakrájejte na stejně velké kousky. Menší houby krájet netřeba. Poté je pět minut povařte v mírně osolené vodě. Následně je přendejte do cedníku a zprudka zchlaďte. Touto tepelnou úpravou se zajistí, že se houbové toxiny přestanou v mrazáku uvolňovat, což je podstatná informace, neboť tyto škodliviny jsou nebezpečné pro náš organismus. Je tu však i další výhoda – vařením se houby zbaví přebytečné vody, sníží tak svůj objem a v mrazáku vám nezaberou tolik místa.

kuchynske-vychytavky

Studené a okapané houby pak nasypte do mikrotenových sáčků nebo uzavíratelných krabiček a pečlivě je uzavřete. Každou porci pak popište a vložte do mrazáku. Do jedné porce můžete zamrazit jeden druh nebo i celou houbovou směs, to záleží na vašich preferencích. Místo vaření můžete houby i podusit. V tom případě na tuku osmahněte kousek cibule, přidejte houby a poduste je pět minut. Další postup je stejný.

Zmražené houby je ideální spotřebovat do třech měsíců, určitě však maximálně do další houbařské sezóny. Až je budete chtít připravovat, tak je nerozmrazujte, nýbrž je rovnou dejte na pánev nebo do kastrolu. Můžete je následně smažit, vařit, péct. Hodí se pod maso, do polévek, omáček i jako náplň do slaného koláče. Pokud nesníte všechny vyjmuté houby z mrazáku, znovu je již do mrazáku nedávejte a radši je vyhoďte.


Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: