Jak zpracovat jablka?
Podzim s sebou přináší nejen poslední sluneční paprsky a barevné listí, ale také voňavá jablíčka, která dozrávají na zahradách a v sadech a dá se s nimi opravdu kouzlit. Jsou šťavnatá, plná vitaminů, osvěžující i hřejivá zároveň. Pokud se vám úroda vydařila nebo jste byli jablečnou nadílkou obdarováni, mám tu pro vás 5 tipů na to, jak zpracovat jablka tak, abyste si na nich pochutnali na více způsobů a abyste si uchovali třeba i na zimu, kdy vám přijdou vhod.
Jak zpracovat jablka? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe zpracovat jablka?
Jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl (nebo také závin, chcete-li) je neodmyslitelnou součástí podzimu a zimy, protože dokáže skvěle zahřát. Tradiční je takzvaný „tažený štrúdl“, protože je ale poměrně náročný na přípravu a vhodný spíše pro zkušené, vyzkoušejte klidně závin z jogurtového těsta nebo z kupovaného listového. To seženete již předem vyválené, stačí ho jen potřít rozpuštěným máslem, posypat strouhankou, naplnit jablíčky nakrájenými na tenké plátky, ochutit skořicí a případně rozinkami, zabalit a upéct. A nakonec sníst, samozřejmě!
Jablečný kompot
Na podzimní splín není nic lepšího než teplý a voňavý jablečný kompot. A když říkám teplý a voňavý, myslím tím skutečně teplý a voňavý, ne ten, který znáte ze školních jídelen, co nenadchne ani neurazí. Základem opravdu chutného jablečného kompotu je totiž karamelový rozvar, citronová šťáva, skořice a jablíčka povařená jen lehce, aby s nerozpadala. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že už nikdy nebudete chtít jiný. Jak na to?
V hrnci jednoduše necháte zkaramelizovat cukr, jakmile se zbarví do jantarové barvy, zalijete ho vodou a karamel v ní necháte rozpustit. Přidáte šťávu z citronu, skořici a očištěná jablka nakrájená na velikost sousta a vaříte přiklopené do změknutí. Kompot si můžete vychutnat buď ještě teplý nebo ho rozdělit do sklenic a zavařit.
Jablečné křížaly
Křížaly z jablíček jsou dobré jako svačinka na procházku nebo třeba k televizi. Připravíte si je jednoduše tak, že omytá jablíčka nakrájíte na tenké měsíčky a usušíte buď na mřížce nebo v troubě anebo v sušičce na ovoce. Doporučuji ale vybírat spíše sladší odrůdy jablek.
Jablečné pyré
Jablečné pyré se skvěle hodí jako přesnídávka pro děti i dospělé, využijete ji ale i k ochucení snídaňových kaší nebo do bílého jogurty. Připravíte ho tak, že jablka očistíte, zbavíte jádřinců i bubáků, oloupete a nakrájíte na malé kousky. Vložíte do hrnce, zalijete vodou jen tak, aby byla jablíčka těsně ponořená a zakryté poklicí dusíte do změknutí.
Můžete přidat i skořici nebo jiné zimní koření, třeba mletý badyán nebo kardamom. Jakmile jsou jablka měkká, vyndáte koření a obsah hrnce rozmixujete do hladkého pyré. To můžete jíst buď hned nebo si ho zavařit na později.
Jablečný mošt
Pokud máte jablek opravdu požehnaně, můžete je odvézt do některé z moštáren a nechat si z nich vyrobit čerstvý mošt. Ten je plný vitaminů a vychutnat si ho můžete jak studený, tak teplý – stačí ho jen ohřát v rendlíku, případně ochutit skořicí a hřebíčkem a v dospělácké verzi do něj kápnout třeba i něco ostřejšího.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.