Jak zpracovat křen?
Máte doma hodně křenu, ale nevíte, co s ním a jak ho vlastně můžete zpracovat? Poradíme!
Jak zpracovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe zpracovat křen
Bezesporu nejlepším způsobem, jak zpracovat bohatou úrodu křenu, je zavaření. Zavařený křen neztrácí nic ze své delikátní štiplavosti a hodí se jako doplněk k mnoha oblíbeným pokrmům - například k pečenému vepřovému kolenu nebo jako hlavní surovina do křenové omáčky.
Recept na zavařený křen
Budeme potřebovat:
- 300 g křenu
- 200 ml studené vody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 polévková lžíce 8% octa
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- 1 kávová lžička soli
Postup:
- Nejprve si křen důkladně umyjeme a oloupeme. Je potřeba si ale dávat pozor na to, abychom se nezranili, křen je totiž docela tvrdý, takže by při neopatrnosti mohlo dojít ke zranění.
- Poté křen můžeme buď strouhat na struhadle anebo ho můžeme rozmixovat v mixéru. Předem říkám, že mixér je vhodnější oproti struhadlu hned ze dvou důvodů; zaprvé bude křen jemnější a zadruhé si můžete ušetřit spoustu slz.
- Do nastrouhaného křenu přidáme všechny ingredience - vodu, cukr, olej a sůl.
- Vzniklou směs promačkáme a rychle plníme do skleniček. Dáváme si přitom ale velký pozor, abychom si omylem nesáhli s křenovou hmotou do očí – to by byl potom opravdu velký problém, protože křen je nesmírně štiplavý a bolí to laicky řečeno jako čert.
- Až budeme mít všechny skleničky naplněné, křen zavaříme - sterilujeme pod dobu 20 minut na 80 °C.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská