Jak zpracovat papriky?
Máte nebývale velkou úrodu paprik ve skleníku nebo jste vychytali bezva slevovou akci, které nešlo odolat? Pak jistě přemýšlíte nad tím, jak papriky zpracovat, aby ani jedna nepřišla nazmar. Inspirujte se našimi tipy!
Co s úrodou paprik? (Zdroj fotky: Freepik.com)
3 tipy jak zpracovat papriky
Způsobu, jak zpracovat bohatou úrodu papriky, je spousta. My vám přinášíme ty nejoblíbenější.
-
Lečo
Barevné a voňavé lečo patří k velmi oblíbeným pokrmům našich dětských let. Jeho příprava je velmi jednoduchá - na cibulce podusíte papriky a rajčata nakrájené na kostičky, osolíte, opepříte, případně přidáte čerstvé bylinky a nakonec vmícháte několik vajec. Můžete a nemusíte použít uzeninu, například párek či klobásu. A pozor - lečo si můžete klidně i zavařit na později. -
Zavařené papriky
Stejně jako jiné druhy zeleniny, i papriky můžete zavařit a uchovat tak na později. Nejlepším způsobem je zavařit je do sladkokyselého nálevu - takto zavařené papriky se pak výborně hodí třeba do guláše nebo jako šťavnatá příloha k pečenému masu. -
Ratatouille
Pokud vás klasické české lečo omrzelo, vyzkoušejte ratatouille. Tenhle francouzský pokrm chudých je středomořskou obdobou leča a kromě paprik v něm hrají hlavní roli také lilky a cukety.
Rajčatovo-papriková omáčka s kari
Budete potřebovat:
- sůl
- papriky (asi jeden až dva kusy)
- rajčata
- koření kari
- červená paprika sladká
- cibule
- těstoviny (nebo rýži – podle toho, co máte raději a co preferujete)
Postup:
- Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky. Rozžhavíme pánvičku a na pánvičce cibulku osmahneme dozlatova.
- Mezitím si nakrájíme papriky na proužky nebo na kostičky (to je na vás jak to máte raději) a rajčátka si nakrájíme tedy také. Až bude cibulka dozlatova osmahlá, přihodím rajčátka. Na pánvičku dáme pokličku, aby to šlo rychleji.
- Ve chvíli, kdy jsou rajčátka měkká, přihodíme papriku a počkáme až změkne. Mezitím pravidelně mícháme, aby se nestalo, že se nám jídlo spálí. Poté přidáme sůl a znovu promícháme, dále přidáme koření kari a koření mletou papriku – to jídlu dodá lepší a pronikavější chuť. Pokud chcete, můžete si do jídla přidat i chilli.
- Ve vedlejším hrnci si uvaříme těstoviny a ty následně přidáme do naší omáčky a podlijeme trochou vody. Necháme krátce prohřát a pak už jídlo můžeme podávat.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.