Nejlepší knedlíky s vajíčkem?
Knedlíky s vajíčkem jsou takovou běžnou rychlovkou, když kvůli pracovnímu vytížení nestíháte k obědu nebo k večeři uvařit nic jiného. Je to jídlo nenáročné na suroviny, šetří čas i finance. Jak si připravit ty nejlepší knedlíky s vajíčkem a posunout tak skromné jídlo na úplně jinou úroveň?
Nejlepší knedlíky s vajíčkem? Víme, jak na ně! (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na knedlíky s vajíčkem
Někdo je miluje, pro jiného je to prasárna nejvyššího kalibru. Přiznám se, že jsem donedávna patřila do té druhé skupiny – knedlíky s vajíčkem jsem považovala za něco barbarského a mé kuchyně nehodného, zkrátka a dobře jsem na nich neshledávala vůbec nic chutného a kombinace těchto dvou surovin mě doslova odpuzovala.To vše do chvíle, kdy si můj manžel vymyslel, že by si knedlíky s vajíčkem dal k sobotnímu obědu.
Ač jen velmi nerada, nakonec jsem mu jeho přání splnila, ovšem pod podmínkou, že to nebudou jen tak ledajaké knedlíky s vajíčkem. Můj kuchařský instinkt mi napovídal, že tento jednoduchý pokrm se nemusí nutně skládat jen z knedlíků a vajec (a cibule, samozřejmě) – s trochou fantazie se z něj může stát mnohem barevnější a voňavější jídlo.
Zde vám přináším svůj vlastní osvědčený recept, který knedlíky s vajíčkem posunul o level výš a díky němuž se zařadily na seznam jídel, které jsem ochotná jednou za čas uvařit, navíc s chutí a ráda. Možná přesvědčí i vás.
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 1 kynutý houskový knedlík (použít můžete i jiný druh knedlíku)
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 čerstvé papriky, nejlépe různě barevné
- 200g uzené vepřové krkovice, nakrájené na kostičky (použít můžete také klobásu podle chuti)
- 2 lžíce oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 stroužek česneku, drcený
- 8 vajec
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriky očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na drobnější kousky. Knedlík nakrájejte na kostky velikosti sousta a krkovici na drobnější kostičky.
- V široké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním plameni chvíli opékejte, až cibule získá jemnou nazlátlou barvu. Poté k cibuli přidejte krkovici nakrájenou na kostičky a orestujte dozlatova. Přidejte drcený česnek a krátce osmahněte (ne moc, jinak by zhořkl).
- Do pánve přidejte papriku a rozmarýn, vše promíchejte a společně opékejte 5 minut.
- Přidejte knedlíky nakrájené na kostky, důkladně promíchejte a společně zahřívejte a opékejte v pánvi.
- Všechna vejce vyklepněte do sklenice, osolte větší špetkou soli a důkladně prošlehejte vidličkou nebo metličkou.
- Ve chvíli, kdy budou knedlíky opravdu dobře prohřáté, můžete za stálého míchání do pánve pomalu vlévat rozšlehaná vajíčka. Pozor – knedlíky musí být skutečně horké, jinak by se do nich vejce zbytečně vsákla a konzistence knedlíků by pak příliš nelákala k jídlu.
- Celý obsah pánve důkladně míchejte, až se vajíčka dokonale osmaží a promísí se vším ostatním. Trvá to zhruba tři minuty.
- Nakonec podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Hotové jídlo rozdělte do talířů a nechte si chutnat. Vsadím se, že lepší knedlíky s vajíčkem jste ještě nejedli.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.