Podzimní dýňová polévka trochu jinak?
I když spousta lidí miluje především teplé léto, i podzim má rozhodně co nabídnout! Kromě toho, že to venku hraje všemi barvami a příroda získává stále tajemnější atmosféru, podzim je sezónou horké čokolády, voňavých svíček, pletených svetrů a… dýňové polévky! Právě o ní bude v tomto článku řeč, přináším vám totiž recept na tu nejlepší dýňovku pod sluncem!
Dobrá dýňová polévka recept
Dýňová polévka s kari a jablky
Dýňová polévka už k podzimu neodmyslitelně patří. Její zářivá žlutá barva projasní i ten nejtemnější podzimní den, navíc je úžasně krémová, sytá a velmi jednoduchá na přípravu. K dokonalosti jí stačí úplné minimum. Pokud vás ale dýňová polévka ochucená jen solí a trochou muškátového oříšku omrzela, zkuste zbrusu novou variantu – třeba tu s jablky, zázvorem a indickým kari!
Na hrnec polévky pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 dýni (hokkaido nebo máslovou), o váze kolem 1,5kg
- 1 lžíci pravého másla nebo přepuštěného másla (ghí)
- 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 lžíci kari koření
- 1l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2cm kousek zázvoru, strouhaného
- 3 menší jablíčka, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička citronové kůry
Postup
- Dýni nakrájejte na kostky (máslovou dýni předtím oloupejte, dýni hokkaido loupat nemusíte). Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte nebo nastrouhejte na jemném struhátku. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a bubáků a nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte lžíci másla nebo ghí a orestujte na ní cibuli, drcený česnek a kari koření. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, důkladně promíchejte a zvolna restujte tři minuty, občas promíchejte.
- Do hrnce k dýni přimíchejte jablka, zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte na středním plameni dusit tak dlouho, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi deset až patnáct minut.
- Když je dýně měkká, ztlumte plamen, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte strouhaný zázvor a lžičku citronové kůry. Pro zjemnění můžete do hotové polévky zamíchat i trochu pravého másla.
- S touto polévkou zaručeně zabodujete u všech strávníků a na dlouho nebudete chtít vařit jinou! Pokud byste ji chtěli ještě trochu obměnit, můžete místo smetany vyzkoušet třeba kokosové mléko a navrch ji posypat trochou chilli. Dobrou chuť! :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.