Přehledný průvodce kávou. Jak si vybrat „tu vaši”?
Tenhle článek vznikl u šálku výborné kávy. A je pro všechny, kteří doteď jen brázdili kavárny a dlouho touží po přípravě vlastního životabudiče u sebe doma. Je to jednodušší, než si myslíte. Co všechno potřebujete před nákupem vědět? Na to jsme se zeptali týmu COFFEESPOTU.
Moravská pražírna COFFEESPOT (Zdroj fotky: www.coffeespot.cz)
Chci kafe a chci ho hned
Ne tak zhurta. Napřed si promyslete, jestli si doma chcete připravovat espresso, nebo filtrovanou kávu. Od toho se totiž odvíjí nejen výběr náčiní, ale i druhu kávy.
Způsobů příprav kávy je celá řada a přestože žádný z nich není nikterak složitý, vyžadují některé jistou dávku zkušeností a trpělivosti, než si přípravu vyladíte k dokonalosti. Pro každou z metod je totiž vhodný jiný stupeň mletí kávy a pro některé i jiná teplota vody.
Mlít, či nemlít
To je, oč tu běží. U kávovarů s integrovaným mlýnkem to máte vyřešené. U dalších metod doporučujeme nechat si kávu zprvu mlít přímo v pražírně. COFFEESPOT nabízí celkem 5 různých stupňů hrubosti podle způsobu přípravy.
Káva COFFEESPOT (Zdroj fotky: www.coffeespot.cz)
Výběr kávy aneb Jéé, ta je ale kyselá
Teď vám jde možná ze všech informací hlava kolem, ale věřte, že výběr kávy není raketová věda. Když už víte, jaký způsob přípravy a druh kávy použijete, zaměřte se na chuť.
Zamyslete se, jaké chuťové tóny máte ve své kávě rádi. Vede u vás čokoláda, ovoce nebo třeba květiny?
Dalším levelem je takzvaná acidita. Pokud milujete kyselou kávu, sáhnete po té s vysokou aciditou. A pokud toužíte spíše po hořké, hledejte kávu s nižším stupněm.
Kafe COFFEESPOT (Zdroj fotky: www.coffeespot.cz)
Kdo vám poradí?
Pořád nevíte a nechcete kupovat zajíce v pytli, respektive zrnka v pytlíku? Podívejte se na COFFEESPOT. Najdete tu kávu přehledně roztříděnou do kategorií podle stylu přípravy i chuti. S orientací vám dokonale pomůže kávový Průvodce výběrem, kde si vše snadno naklikáte. Pak už půjdete najisto po konkrétním druhu nebo můžete zkusit některou z degustačních sad.
Až budete mít naplněný košík, nezapomeňte se za výkon odměnit ještě něčím sladkým. Dobrá káva a kousek čokolády jdou totiž perfektně k sobě.
Moravská pražírna COFFEESPOT (Zdroj fotky: www.coffeespot.cz)
Speciální tip od COFFEESPOT: Těm z vás, kteří rádi experimentují, doporučujeme vyzkoušet Cascaru. Jde o kávové slupky, ze kterých si připravíte nápoj na způsob čaje. Má svěží chuť, můžete ho pít teplý i studený a oproti kávě obsahuje třetinové množství kofeinu.
Pro COFFEESPOT napsala: Kristýna Šestáková | Edit: Radka M. (PR)