Podělím se s vámi o můj tajný a ověřený recept na to úplně nejlepší veggie chili, které má vždy zaručený úspěch u všech.
I když jsou ingredience v tomto receptu na chili zcela jednoduché, výsledná chuť je vše, jen ne obyčejná. Základní suroviny se mohou proměnit v opravdovou lahůdku, pokud začnete s aromatickým základem, jako je cibule, mrkev, řapíkatý celer a česnek.
Do chili přidáme klasické koření, které mu dodá tradiční charakter a trochu uzené papriky pro extra pikantní a kouřovou hloubku. Konzervované fazole a rajčata obohacují pokrm o chutné rostlinné bílkoviny, které zajistí jeho sytost. Rozmixování malé části chili dodá iluzi, že jste ho vařili celé dopoledne, i když ve skutečnosti stačí pouhých 30 minut na mírném ohni. Na závěr stačí přidat trochu sherry octa (nebo limetkové šťávy) a čerstvý koriandr, které chili dodají svěžest a výraznou chuť. Ocet přidává jemnou kyselost a hloubku, která celý pokrm pozvedne na novou úroveň.
Klidně chili můžete udělat dvojnásobné množství. Já vždy připravuji plný hrnec a i ten je pryč dříve, než se naděju.
Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to!
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká červená cibule, nasekaná
- 1 velká červená paprika, nasekaná
- 2 středně velké mrkve, nasekané
- 2 stonky řapíkatého celeru, nasekané
- ½ lžičky soli
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané
- 2 lžíce chilli koření - doporučuji použít méně, některá chilli koření bývají ostřejší než jiná, můžete jej vždy doplnit při vaření podle chuti
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky koření - uzená paprika
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 plechovky (400g každá) krájených rajčat včetně šťávy
- 2 plechovky (400 g každá) černých fazolí, opláchnutých
- 1 plechovka (400 g) bílých fazolí, opláchnutých
- 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 bobkový list
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, plus další na ozdobu - pokud koriandr neseženete, nic se neděje, chili bude výborné i bez něj
- 1 až 2 lžičky sherry octa či červeného vinného octa, případně limetkové šťávy, dle chuti
Postup:
1. Zahřívání zeleniny:
Ve velkém hrnci s těžkým dnem nebo litinovém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu, až se začne jemně lesknout. Přidejte nasekanou cibuli, papriku, mrkev, řapíkatý celer a ½ lžičky soli. Vše důkladně promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezesklovatí, což trvá přibližně 7 až 10 minut.
2. Přidání koření:
Přidejte česnek, chilli koření, mletý kmín, uzenou papriku a oregano. Za stálého míchání restujte přibližně 1 minutu, dokud se koření nerozvoní a neuvolní svou plnou vůni.
3. Přidání vývaru a dalších ingrediencí:
Přidejte krájená rajčata včetně šťávy, scezené černé fazole a bílé fazole, zeleninový vývar a bobkový list. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Poté snižte teplotu tak, aby směs zůstala v jemném varu a za občasného míchání ji nechte vařit přibližně 30 minut.
4. Zjemnění textury:
Sundejte chili z plotny a odstraňte bobkový list. Pro hladší texturu a intenzivnější chuť přelijte 1 a ½ šálku chili do mixéru. Pevně uzavřete víko a rozmixujte dohladka, přičemž dávejte pozor na horkou páru. Rozmixovanou směs poté vraťte zpět do hrnce. Pokud preferujete jiný postup, můžete chili krátce promixovat ponorným mixérem, nebo ho jednoduše rozmačkat bramborovým šťouchadlem, dokud nedosáhnete požadované hustoty.
5. Závěrečné dochucení:
Přidejte nasekaný koriandr a dobře promíchejte. Podle chuti přidejte ocet (sherry, červený vinný) nebo limetkovou šťávu, která pokrmu dodá svěží nádech. Dále dosolte dle potřeby.
6. Podávání:
Rozdělte chili do servírovacích misek a ozdobte dle svého vkusu – například nasekaným koriandrem, plátky avokáda, tortilla chipsy, zakysanou smetanou nebo strouhaným sýrem. V lednici vydrží chili přibližně 4 dny, případně ho můžete zamrazit pro delší uchování.
Chili není jen pokrm, který zahřeje během chladných dnů, ale také skvěle doplňuje přátelská setkání a příležitosti, kdy si chcete užít něco netradičního. Výrazná, lehce pikantní chuť chili se perfektně snoubí s hořkostí piva, společně vytvoří harmonii chutí, která zpestří každé posezení. Navíc exotický charakter chili přináší do českých zahradních grilovaček trochu inspirace a nevšednosti z mexické kuchyně. Je to jídlo, které nejen skvěle chutná, ale také obohatí atmosféru společných chvil.
Pro Dudlu napsala: Katerina Kralova
Pokračujte v čtení blogu: