Zlaté mléko a jak ho připravit?
Zlaté mléko je doslova léčivý nápoj plný vitaminů a minerálů, který oceníte především v chladnějším období podzimu a zimy, protože vás příjemně zahřeje. Za název vděčí své hlavní složce, která mu dodává jasně žlutou barvu, díky níž září jako samotné zlato – kurkumě. Jak si připravit blahodárné zlaté mléko ve své vlastní kuchyni?
Co je to zlaté mléko? (Zdroj: Freepik.com)
Blahodárné účinky kurkumy
Kurkumovník dlouhý (curcuma longa), jehož kořen se zpracovává na oblíbené koření, je rostlina původem z Indie. Přezdívá se mu také „indický šafrán“ a je mimo jiné základem asi nejznámější indické směsi koření kari. Kurkuma má zemitě – dřevitou chuť s lehce nahořklými a nasládlými tóny. Vůbec se ale její chuti nemusíte bát, v horkém mléčném nápoji jí to náramně sluší, zvlášť v kombinaci s medem a dalším hřejivým kořením. Ale popořadě.
Zlaté mléko nemá pouze zahřívací schopnosti, ale kurkuma v něm obsažená je hotovým zázrakem každé kuchyně a domácí lékárny, protože má léčivé účinky. Někdy je dokonce nazývána „všelékem“. Proto když zlaté mléko zařadíte na svůj seznam zimních nápojů, nejenže si pochutnáte, ale ještě do sebe dostane spoustu vitaminů a minerálů. Kurkuma je totiž bohatým zdrojem železa, manganu, mědi, draslíku a vitaminu B6, proto má blahodárný vliv na správnou činnost nervové soustavy, na funkci jater, na kosti a podporuje přirozenou imunitu.
Působí proti únavě, dýchacím potížím, napomáhá k lepšímu zažívání a díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá zbavit tělo toxických látek z metabolismu. Navíc má protizánětlivé a protivirové účinky. Zlaté mléko tak oceníte hlavně v době podzimních a zimních viróz. Díky svým relaxačním účinkům vám zvedne náladu za krátkých a šedých dnů a jeho zářivá žlutá barva vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.
Recept na zlaté mléko
Budete potřebovat:
- 250ml mléka, nejlépe plnotučného
- 1 lžička pravého másla
- 2 lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 lžíce medu (nebo podle chuti)
- špetka chilli nebo kayenského pepře
- trocha skořice na ozdobení
Postup:
- V menším rendlíku smíchejte mléko s máslem, kurkumou, skořicí, kardamomem a chilli (popř. kayenským pepřem) a pomalu zahřívejte.
- Nechte celou směs krátce povařit, aby se propojily všechny chutě a vůně a máslo rozpustilo, a pak mléko sceďte přes jemné sítko – získáte tak nápoj bez zbytků a případných hrudek koření.
- Horké mléko nechte lehce vychladnout, abyste vysokou teplotou nezničili zdraví prospěšné látky v medu, poté vmíchejte lžíci medu (nebo podle své vlastní chuti a uvážení) a nakonec lehce posypejte skořicí.
- Na závěr se pohodlně usaďte do křesla a vychutnejte si své domácí zlaté mléko plnými doušky. Dobrou chuť.
Tip: Pokud trpíte intolerancí kravského mléka nebo ho zkrátka nepijete můžete ho v receptu nahradit mlékem rostlinným. Ať už sáhnete po mandlovém, rýžovém, či sójovém, směle do toho!
Pro Dudlu sepsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.