Co je mláto?
Mláto je označení pro tuhé zbytky surovin, které zbydou po filtraci sladiny při výrobě piva, kvašení vína, destilaci alkoholu nebo po výrobě kukuřičného škrobu z kukuřičných zrnek.
Co je to mláto? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Druhy mláta
Rozlišujeme tedy několik druhů mláta:
- Mláto pivovarské – vzniká po oddělení sladiny (roztoku) od pevného podílu (pluchů, bílkovinných kalů a dalších látek)
- Mláto vinařské – říká se mu matoliny a jedná se o pevné zbytky z vylisování vína (třapiny, stopky, slupky)
- Mláto kukuřičné – zbytky z výroby kukuřičného škrobu
- Mláto lihovarnické – zbytky surovin po pálení alkoholu (tzv. výpalky) – z brambor, obilí nebo třeba z cukrové řepy
Využití mláta
Ačkoli je mláto svým způsobem odpadním produktem výroby, nachází využití i po svém zpracování. Nejvíce užitečné je mláto pivovarské, to si totiž zachovává spoustu výživných látek, proto se používá jako krmivo pro domácí zvířata (prasata a skot), zvlášť v zimním období. Využívá se buď čerstvé nebo sušené. Část mláta se pak pálí spolu s biomasou.
Lihovarnické mláto (výpalky) se též zpracovává do krmiva nebo pálí. Z vinařského mláta se naopak mohou pálit další alkoholický nápoje - matolinová pálenka (matolinovice nebo také vínovice). Ta se pálí nejen u nás, ale také na Slovensku (terkelica), v Itálii (grappa) nebo v Řecku (tsipouro). Z matoliny se ale dá udělat ještě jiný druh vína, takzvané matolinové víno (tzv. druhák). Dále může vinařské mláto sloužit například jako palivo (ve vysušené podobě) či hnojivo a z hroznových jadérek se vylisuje hroznový olej. Kukuřičné mláto se pak používá jako substrát pro výrobu antibiotik a pro výrobu briket.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.