Co je bezezbytková strava?

Bezezbytková strava nebo také šetřící bezezbytková dieta je speciální druh léčebné stravy. Dieta se skládá výhradně z potravin, které nezanechávají ve střevě nestravitelné zbytky. Spočívá v omezení vlákniny a tuků. V ošetřovatelství se označuje jako dieta č. 5 a zavádí se u osob, u nichž je třeba šetřit trávicí trakt, například z důvodu zánětlivého onemocnění střev, očisty před střevní operací či kolonoskopií nebo u pacientů s kolostomií (vývodem tlustého střeva na povrch těla).

co-je-bezezbytkova-strava

Co to je bezezbytková strava?

Jídelníček při bezezbytkové stravě

Základem jídelníčku při bezezbytkové stravě jsou potraviny, které jsou snadno stravitelné a upravené tak, aby co nejméně zatěžovaly střeva. Sestává z jídel dušených, vařených v páře nebo pečených na vodě. Vylučuje pokrmy smažené, grilované či jinak nezdravě připravené.

Povolené potraviny:

  • zakysané mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
  • bílé pečivo
  • bílá loupaná rýže
  • těstoviny z bílé mouky
  • brambory
  • oloupaná a rozmixovaná zelenina, nejlépe tepelně upravená
  • ovoce bez slupek a semínek - oloupaná jablka a hrušky, banány, ostatní ovoce kompotované
  • ovocné pyré
  • čerstvé ovocné šťávy, čaje, nesycené nápoje
  • libové, bílé maso
  • vejce jen jako přísada v pečivu, ne samotné


Zakázané potraviny:

  • tučná jídla – smažená, grilovaná
  • tučné, červené maso
  • dráždivé kořeněné pokrmy
  • luštěniny
  • nadýmavé druhy zeleniny - zelí, cibule, česnek, květák
  • ovoce a zelenina se slupkami a semínky
  • mléko
  • alkohol, káva
  • čokoláda
  • celozrnné pečivo
  • sušené ovoce


Využití bezezbytkové stravy

Bezezbytková strava je využívána především v případech, kdy je nutné šetřit střeva a snížit objem stolice.

Nejčastější indikace:

  • očista střev před kolonoskopií (endoskopickým vyšetřením tlustého střeva)
  • šetřící strava po střevní operaci
  • zánětlivá onemocnění střev (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba)
  • strava při kolostomii (střevním vývodu)


Protože bezezbytková strava kromě omezení vlákniny obsahuje i snížené množství tuků, dochází při jejím dodržování mimo jiné i k redukci tělesné hmotnosti. Přesto ale není vhodné stravovat se takto dlouhodobě, není-li to nutné, a to hlavně z důvodu nedostatku vlákniny, která je důležitá pro správné fungování střev.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si sportovní výživu:

Pokračujte v čtení blogu: