Bezezbytková strava nebo také šetřící bezezbytková dieta je speciální druh léčebné stravy. Dieta se skládá výhradně z potravin, které nezanechávají ve střevě nestravitelné zbytky. Spočívá v omezení vlákniny a tuků. V ošetřovatelství se označuje jako dieta č. 5 a zavádí se u osob, u nichž je třeba šetřit trávicí trakt, například z důvodu zánětlivého onemocnění střev, očisty před střevní operací či kolonoskopií nebo u pacientů s kolostomií (vývodem tlustého střeva na povrch těla).
Co to je bezezbytková strava?
Jídelníček při bezezbytkové stravě
Základem jídelníčku při bezezbytkové stravě jsou potraviny, které jsou snadno stravitelné a upravené tak, aby co nejméně zatěžovaly střeva. Sestává z jídel dušených, vařených v páře nebo pečených na vodě. Vylučuje pokrmy smažené, grilované či jinak nezdravě připravené.
Povolené potraviny:
- zakysané mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
- bílé pečivo
- bílá loupaná rýže
- těstoviny z bílé mouky
- brambory
- oloupaná a rozmixovaná zelenina, nejlépe tepelně upravená
- ovoce bez slupek a semínek - oloupaná jablka a hrušky, banány, ostatní ovoce kompotované
- ovocné pyré
- čerstvé ovocné šťávy, čaje, nesycené nápoje
- libové, bílé maso
- vejce jen jako přísada v pečivu, ne samotné
Zakázané potraviny:
- tučná jídla – smažená, grilovaná
- tučné, červené maso
- dráždivé kořeněné pokrmy
- luštěniny
- nadýmavé druhy zeleniny - zelí, cibule, česnek, květák
- ovoce a zelenina se slupkami a semínky
- mléko
- alkohol, káva
- čokoláda
- celozrnné pečivo
- sušené ovoce
Využití bezezbytkové stravy
Bezezbytková strava je využívána především v případech, kdy je nutné šetřit střeva a snížit objem stolice.
Nejčastější indikace:
- očista střev před kolonoskopií (endoskopickým vyšetřením tlustého střeva)
- šetřící strava po střevní operaci
- zánětlivá onemocnění střev (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba)
- strava při kolostomii (střevním vývodu)
Protože bezezbytková strava kromě omezení vlákniny obsahuje i snížené množství tuků, dochází při jejím dodržování mimo jiné i k redukci tělesné hmotnosti. Přesto ale není vhodné stravovat se takto dlouhodobě, není-li to nutné, a to hlavně z důvodu nedostatku vlákniny, která je důležitá pro správné fungování střev.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.