Chlorella je zelená řasa, která se v současnosti těší velké oblibě coby superpotravina - zejména pak ta, která se vyskytuje v Japonsku a na Tchaj-wanu.
Co toí je chlorella?
Chlorella a její účinky na zdraví
Řasa chlorella obsahuje spoustu cenných látek - vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je bohatá na:
- chlorofyl
- aminokyseliny
- betakaroten
- draslík
- fosfor
- hořčík
- biotin
- vitamín B
- esenciální mastné kyseliny
Typická zelená barva je dána právě vysokým obsahem chlorofylu. Pro lidské zdraví je konzumace chlorofylu velmi důležitá, a to hned z několika důvodů:
- Pomáhá očišťovat krev
- Zabraňuje množení nepřátelských bakterií v těle
Při pravidelném užívání nabaluje v těle škodlivé toxiny, které se následně z těla vyloučí. Podle studií řasa chlorella prospívá kompletně celému tělu. Odvádí z těla těžké kovy a snižuje krevní tlak. Kromě toho také napomáhá posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Zároveň podporuje správnou funkci jater a trávicího systému. Chlorella dále také napomáhá k normální činnosti srdce a cév. Probouzí v těle novou energii a vitalitu.
Ani při konzumování pestré stravy není moc reálné dodat tělu všechny potřebné živiny a cenné látky. A právě k tomu tato superpotravina slouží.
Jak chlorellu užívat?
Dopřát si ji můžete v podobě tablet nebo prášku. Denní množství chlorelly by ovšem nemělo přesáhnout doporučenou dávku 6 g. Důležitá je i doba užívání. Ta by měla být maximálně 3 měsíce a poté by měla následovat 1 měsíc pauza. Během užívání je zároveň nutné myslet i na dodržování pravidelného pitného režimu. Na každých 15 kg hmotnosti se doporučuje vypít 0,5 l tekutin, ideálně neperlivé vody.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.