Co je melasa?
Melasa je skvělou náhražkou za bílý cukr, protože je mnohem zdravější. Jedná se o hustý, tmavý a mazlavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt během výroby cukru. Nejčastěji jde o produkt získaný z drcené cukrové třtiny či cukrové řepy. Díky vysokému obsahu živin je melasa označována za superpotravinu.
Co je třtinová melasa?
Co melasa obsahuje
Melasa je bohatá na spoustu vitamínů a minerálů. Konkrétně je to vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, měď, draslík a sodík. Je bohatá na vitamíny skupiny B. Obsahuje i nenasycené mastné kyseliny, enzymy, inositol i cenné antioxidanty.
Melasa je dostupná hned v několika variantách. Nejčastější je ta z cukrové třtiny, a to ve světle hnědé, tmavě hnědé nebo černé barvě.
Jak melasa prospívá zdraví?
Co se zdravotních benefitů týče, pak melasa má mnohem nižší glykemický index oproti rafinovanému cukru.
- Melasa podporuje zdraví kostí a zubů.
- Působí preventivně proti vzniku osteoporózy.
- Působí blahodárně i na srdce, kdy působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.
- Podporuje normální krevní tlak a pomáhá udržovat zdravé srdce.
- Přispívá ke stabilizaci hladiny krevního cukru.
- Pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.
- Posiluje imunitní systém a působí také preventivně proti vzniku Alzheimerovy choroby.
- Dále také prospívá vitalitě pokožky.
- Blahodárně působí i na trávicí a nervový systém.
- Funguje i proti zácpě.
- Navozuje pocit radosti a zlepšuje kvalitu spánku.
- Díky tomu, že je melasa výborným zdrojem železa, funguje i proti chudokrevnosti.
Melasu můžete použít všude tam, kde byste jinak použili cukr. Díky své barvě se hodí i pro dobarvování pokrmů. Dá se využít i do marinády na kuře nebo do salátového dresinku.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.