Jak nabrousit struhadlo?
Už jste zkoušeli nastrouhat zeleninu nebo sýry na tupém struhadle? Zabere vám to hodně času, potraviny se budou drolit a ještě k tomu se snadno poraníte. Díky těmto trikům vrátíte struhadlo do skvělé kondice.
Jak nabrousit struhadlo na zeleninu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak se starat o struhadlo, aby vydrželo
- Struhadla z plechu už při koupi vybírejte ze silného, odolného materiálu. Ta levná nekvalitní struhadla se brzy opotřebí, otupí a dokonce zrezaví.
- Aby vám struhadlo dlouho sloužilo, musíte ho ihned po použití opláchnout a osušit.
- Vyhnete se drhnutí drátěnkou, které struhadlo nemá rádo.
- Nemyjte ho v myčce ani horké vodě. Vysoké teploty rychle ničí ostří. Stejně tak trpí škrabky nebo nože.
- Pokud potřebujete odstranit zaschlé nečistoty, namočte struhadlo do teplé vody s přídavkem jedlé sody a po pá minutách opláchněte pod teplou vodou a osušte.
Jak struhadlo znovu nabrousit?
- Vezměte si hřebík, který se vejde do otvorů na struhadle a protahujte jeho špičku každým otvorem. Kov struhadla se vyrovná.
- Podobně můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem.
- Další možností je nabrousit všechna ostří pomocí smirkového papíru nebo kuličkou alobalu. Papírem nebo alobalem několikrát přejíždějte ve směru strouhání po struhadle.
Pro Dudlu napsala: Hana Došlová | Edit: Andrea Bělohradská