Jak obarvit vajíčka?
Velikonoce se blíží a vy toužíte po jiném stylu barvení vajíček než chemickými barvami? Pak jste tu správně. Aby barvení přírodninami bylo hezky vidět, budete si muset nejprve pořídit bílá vajíčka. Hnědý odstín vajíček by vám mohl výsledný efekt pokazit.
Jak obarvit vajíčka? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Druhým základem úspěchu je řádná koupel. Před barvením musíte zbavit vajíčka povrchové vrstvy. Umyjte si pořádně ruce, abyste je důkladně odmastili. Pak natvrdo uvařená nebo vyfouklá vajíčka umyjte prostředkem na nádobí. Na mastná místa by se barva špatně chytala. Pokud chcete mít výrazný a sytý odstín barvy, vždy smíchejte dostatek barvicí látky s vodou a vajíčka nechte vařit minimálně 20 minut. Nebo ještě lépe je nechejte v lázni celou noc.
Na žlutý odstín budete potřebovat slupky ze žluté cibule nebo šafrán či kari koření. V půllitru vody povařte slupky ze dvou cibulí, do lázně vložte vejce a nechte povařit. U cibule je třeba délku barvení hlídat,, jinak by se vám obarvila nahnědo.
Protože je šafrán poměrně drahé koření, můžete místo něj použít kurkumu nebo kari koření. Do půl litru vody budete potřebovat asi tak 2 lžičky koření.Temně červenou barvu vajíčka získáte díky šťávě z červené řepy, slupek červené cibule nebo červeného vína. Šťávu z řepy ani víno není třeba ředit, pouze je přivedete k varu a vložíme vajíčka. K barvení se hodí nekvalitní krabicová vína, ta totiž bývají výrobci chemicky přibarvená. V případě slupek z červené cibule, postupujte stejně jako u hnědé cibule, slupky svaříte a vajíčka v nich povaříte asi 10 minut.
Barvením ve zředěné šťávě z červené řepy nebo povařením s brusinkami dosáhnete růžové barvy. Červeno-fialovou bravo docílíte borůvkovou šťávou, plody bezinek nebo červeným vínem. Šťávu z borůvek ani víno neřeďte vodou. Přiveďte je k varu a vejce v nich dlouze povařte. Při bezinkové variantě, můžete použít hrst sušených plodů na půllitr vody nebo přímo bezinkovou šťávu. Světle zelenou barvu získáte z kmínu a lipového květu. Zde platí, že je třeba použít hodně barvící látky. Na půllitr vody vsypte nejméně 5 lžic kmínu a dvě plné hrsti sušeného lipového květu.
Vejce v nálevu opět uvařte. Abyste dosáhli tmavě zelené, sáhněte po mladém žitu (osení), špenátu nebo olšové kůře. Při barvení žitem nasekejte 5 lžic mladých výhonků vzrostlých ze zasetého osení a vařte v půllitru vody spolu s vajíčky. Sušenou olšovou kůru před vložením vajíček povařte. Na půllitr vody budete potřebovat asi tak jednu hrsty.
Chcete-li barvit pomocí špenátu, svařte půlku mražené kostky v půllitru vody, pak přidejte vajíčka. Do špenátu přidejte trochu kmínu pro ještě krásnější barvu. Abyste měli hnědá vejce, stačí koupit hnědá v obchodě, uvařit a naleštit je sádlem. Pro teplejší odstíny hnědočervené využijete dubovou kůru, slupky žluté cibule nebo černý čaj.
Do půllitru vody přidáte cca dvě polévkové lžíce dubové kůry, necháte povařit a až poté vložíte vajíčka. Podobně postupujete se slupkami cibule. Vajíčka v nich nechte povařit delší dob než u žlutého odstínu. Černý čaj budete potřebovat opravdu silný – nejlépe anglický. Modrou barvu získáte díky červenému zelí. Nakrouháte půlku hlávky, zalijete ji zcela vodou, vložte vajíčka a vařte alespoň 20 minut. Do nálevu přidejte 2 lžíce octa.
Pro Dudlu napsala: Hana Došlová