Jak vyrobit mast z kostivalu?
Preferujte přírodní léčbu před tou chemickou? Vsaďte na pomoc z přírody a vyzkoušejte kostival. Kostivalová mast je skvělým prostředkem pro léčbu různých potíží. Jejím bylinným základem je právě kostival lékařský. Jaké má tato rostlina účinky? Kostival lékařský má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá s otoky a záněty kloubů, je skvělý na regeneraci různých poranění. Výtečně funguje i na popáleniny. Skvělým produktem s obsahem této byliny je kostivalová mast, kterou si můžete vyrobit i doma.
Jak vyrobit mast z kostivalového kořene? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak vyrobit kostivalovou mast
Kostivalová mast je protizánětlivá, antiseptická a podporuje prokrvování pokožky. Je podpůrný prostředkem při rehabilitacích, kdy se používá na péči o klouby. Vyhledávaná je také sportovci a lidmi postiženými zánětem šlach, kdy pravidelným mazáním přináší výraznou úlevu. Kostivalová mast je produktem určeným i k péči o namožený pohybový aparát a svalstvo po zvýšené fyzické námaze.
Vyrobte si podomácku přichystanou kostivalovou mást. Budete tak mít přehled o tom, jaké konkrétní ingredience byly použity a také budete mít zaručenou čerstvost. Protože se nejvíce účinných látek nachází v kořenu, pro výrobu domácí kostivalové masti je tato část nejvhodnější. Pokud se chystáte vyrobit mas z kostivalu, pak si připravte kořen kostivalu, sádlo, včelí vosk nebo med, případně esenciální olej dle vašeho výběru.
Postup výroby kostivalové masti
- Tuk si rozpusťte ve vodní lázni a mezitím očistěte kořen kostivalu a nakrájejte jej na tenké plátky. Následně plátky kostivalového kořene přidejte k tuku a nechte přibližně 20 – 30 minut.
- Směs pak odstavte a nechte vychladnout. Přidejte rozpuštěný včelí vosk nebo med a pro provonění přidejte několik kapek vámi vybraného esenciálního oleje. Celou tuto směs důkladně promíchejte a nechte při pokojové teplotě do druhého dne.
- Druhý den následně směs lehce zahřejte a propasírujte. Hotovou směs nalejte do kelímků nebo jiných nádob s víčkem a skladujte v chladu a temnu.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.