Co je hrabanka?
Hrabanka nebo také jehličnatka je druh zahradní zeminy, která se skládá z rozloženého jehličí opadaného z jehličnatých stromů a keřů.
Co je lesní hrabanka?
Vlastnosti hrabanky
Hrabanka je velmi kyselá, její pH se pohybuje v rozmezí mezi 3,5 až 5,5 a nemá příliš velkou schopnost vázat živiny a zadržovat vodu. Vyniká však vysokou kypřící schopností, sypkostí a dobrou propustností.
Hrabanka se přirozeně vyskytuje v jehličnatých lesích jako běžná součást lesního ekosystému. Vzniká kombinací opadaného jehličí, rostlin v podrostu lesní půdy a zbytků dřevin. Sbírání hrabanky v lese je však nelegální a tento přestupek se trestá pokutou vysokou pokutou. Můžete si ji ale snadno vyrobit i sami.
Na co je dobrá hrabanka
Hrabanka se skvěle hodí k pěstování kyselomilných rostlin. V jejím nízkém pH bude dobře dařit například borůvkám, brusinkám, vřesu, azalkám, rododendronům nebo různým druhům zakrslých jehličnanů, jako je bonsaj.
Jak vyrobit hrabanku
Výroba vlastní hrabanky není nic složitého, zvládnete to levou zadní, jen za použití jehličí a malého množství hlinité zeminy. Nejlepší volbou je jehličí z borovice nebo tůjí, neméně vhodný je naopak smrk – hrabanka z něj by nebyla tak kyprá a smrkové jehličí se také mnohem rychleji rozkládá.
Zde je jednoduchý návod na výrobu hrabanky:
- Nejprve je třeba obstarat si opadané jehličí, nejlépe z borovice nebo cypřišovitých stromů. Pro výrobu hrabanky můžete použít buď jehličí opadané ze stromů na vaší zahradě nebo zužitkovat odpad z vánočního stromečku, dušičkových či adventních věnců.
- Jehličí smíchejte s hlinitou zeminou v poměru 3:1 – hrabanka musí být tvořena ze tří čtvrtin jehličím.
- Směs jehličí a zeminy uskladněte na stinném a vlhkém místě a nechte vznikající hrabanku zhruba dva roky odpočívat.
Další využití opadaného jehličí
Pokud se vám do výroby hrabanky nechce nebo pro ni nemáte využití, můžete opadané jehličí přihodit do kompostu, vždy ale v kombinaci s jiným bioodpadem. Kdyby totiž v zahradním kompostu převažovalo jehličí, výsledný kompost by byl příliš kyselý a nebyl by tím nejlepším hnojivem.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.