Jak zavařit třešně?
Až se tě zima zeptá, cos dělal v létě, hrdě odpovíš, že zavařoval. Tuto větu říkává s oblibou babička, když zpracovává plody, jež se urodily na zahradě.
Jak zavařit třešně? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Až se na stromě začervenají první třešně, bude to znamení, že léto je zase konečně tady. Zároveň bude třeba se zamyslet nad tím, jak plody zpracovat. A že času pak nebude nazbyt. Je třeba jednat rychle - než se na plodech podepíše první bouřka, oklovou je špačci, nebo než je osídlí nezvaní obyvatelé. Ano, jsou to proteiny a strava budoucnosti, ale…
Možností máme hned několik. Upečeme bublaninu, nějaké otrháme na jídlo, ale co se zbytkem? Ve větvích se to červenými plody stále jenom hemží. Zkusíme je zavařit! A jestli vás to uklidní, nemějte obavy, zvládne to opravdu každý.
Než se pustíme do samotného zavařování, je třeba věnovat trochu času přípravám. V první řadě si připravíme sklenice. Ty musí být dokonale čisté. Buď je necháme umýt v myčce nádobí, nebo je vymyjeme saponátem, důkladně vypláchneme a zalijeme vroucí vodou, abychom je zbavili nečistot. Tento krok je velmi důležitý, protože minimalizujeme riziko zplesnivění. Stejně tak připravíme i víčka na sklenice.
Pozor! Víčka použijte buď nová, nebo lze i použitá, ale jen od jiného ovocného kompotu. Dejte si pozor na víčka, která uzavírala sklenice se zavřeným zelím či okurkami. Víčko doslova nasákne aroma těchto výrazných potravin a to by mohlo přejít i do kompotu. Třešně s okurkovým aroma asi není nic, po čem bychom toužili.
Druhým krokem příprav je převaření vody. Čistou vodu přivedeme k varu a necháme ji zchladnout, čímž si připravíme nálev.
Omyté třešně naskládáme do připravených sklenic. K zavařování se hodí plody spíše tužší než přezrálé. Zároveň by neměly být nijak popraskané. Nemačkáme je dovnitř silou, se sklenicí můžeme trochu zatřepat, abychom plody urovnali. Posypeme cukrem, do každé sklenice nasypeme cca dvě polévkové lžíce, a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Zavíčkujeme a zavařujeme po dobu dvaceti až třiceti minut. Po zavaření nechme zchladnout a skladujme v temnu. Stejně můžete postupovat i při zavařování višní či švestek. Přejeme vám dobrou chuť.
Pro Dudlu sepsala Marie Hlaváčková