Jak oloupat rajčata?
Rajčata jsou výborné plody, na nichž si pochutnáváme nejen za syrova, ale jsou i báječnou ingrediencí v našich kuchyních při přípravě teplých pokrmů. Přidáváme je do spousty oblíbených receptů - milujete také domácí lečo? Někdo možná ohrne nos, ale za nás je to jednoduchá lahůdka. A co takové boloňské špagety? Nebo polévka z červené čočky?
Jak oloupat rajčata? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Rajčata pečená v troubě či rajská omáčka? Určitě všechny z nich znáte a je to opravdu jen krátký výčet receptů, v nichž oloupaná rajská jablíčka využijete. Ještě, než se dostaneme k návodu, pojďme si odpovědět na otázku, proč je vlastně vhodné rajčata loupat? Je to zcela jednoduché. Teplem se slupka z rajčat sloupne a bude dělat neplechu v připravovaném pokrmu.
Úplně nejjednodušší způsob, jak rajčata zbavit slupky, je za použití vařící vody. Rajčata omyjeme a lehce nařízneme ostrým nožem. Řez nemusí být vedený nikterak hluboko, ba právě naopak, stačí zlehka proříznout pouze slupku rajčete. Řez o délce asi centimetr až dva vedeme buď rovně, nebo do kříže. Takto připravené plody naskládáme do nádoby, které nevadí horká voda – do hrnce či jakékoli bytelné misky.
Vodu přivedeme za použití rychlovarné konvice k varu a rajčata jí zalijeme. Vodou nešetříme, v ideálním případě jsou všechna rajčátka ponořená. Pokud jsou rajčata tvrdší, necháme je ve vodě déle. Jestliže jsou plody již zralejší a měkčí, stačí jim v této lázni chvilka. Neexistuje asi žádný přesný časový údaj, jak dlouho nechat rajčata koupat, řídíme se pocitově. Někdy se může začít slupka v místě řezu mírně rolovat, a to je známka toho, že jsou rajčata připravená k oloupání. Kdyby se vám stalo, že zkusíte rajče oloupat, ale ještě to jde stěží, vraťte jej zpátky do vody ještě na chvíli ohřát.
Takováto koupel vám zajistí, že rajčata snadno a rychle zbavíte slupky. Ať už si vyberete kterýkoliv z receptů, můžete se vesele pustit do vaření. Přejeme vám dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala Marie Hlaváčková