Jak pěstovat květák?
Milovaný květák. Známe o obalovaný, nebo v polévce, také jako tzv. “mozeček”. Buď květák milujete nebo nenávidíte. Taková je to košťálová zelenina. Málokdy se pěstuje doma, ale nevím proč. Tento rok jsem sklízela svůj první domácí květák. Byl tak velký, že naše 5 ti členná rodina měla květák 3 dny.
Jak pěstovat květák? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak vypěstovat květák?
Věděli jste, že květák pochází z Kypru? A že nejstarší záznamy jsou ze 6. století? I květák má svou historii a to docela zajímavou. Květák si vesele rostl jako divoká rostlina ještě dalších 1000 let, než je první záznam v Anglii, kde referují ke květáku jako ke kyperskému salátu. Do celého světa se květák dostal až koncem 18. století.
Další zajímavost je ta, že květák má své odrůdy. A to jarní, letní, podzimní a zimní. O to lépe pro nás, zahrádkáře, protože květák je druh zeleniny, který by se měl spotřebovat ihned. Nedoporučuji mrazit a sušit nejde. A tak je fajn, když si zasadíte pár semínek od každé odrůdy a můžete je sklízet během roku. Květák obsahuje ve velkém množství vitamín E,K,C, komplex vitamínů skupiny B a také vitamín A – beta karoten.
Z minerálních látek je v květáku především draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a fluorid, tak vy, co květák nemáte rádi, popřemýšlejte, jestli za tyto vitamíny a minerální látky nestojí. Květák rád roste na plném slunci a bohaté, vlhké, dobře odvodněné půdě s pH mezi 6 a 7. Nejrychlejší způsob, jak pěstovat květák, je začít s mladými rostlinami, takže před pěstujte doma v teplíčku u okna a poté přesaďte do záhonu nebo do skleníku. Já jsem pěstovala ve skleníku a tam nebyla nouze o vlhko a teplo.
Zalévejte podle potřeby, aby byla půda trvale vlhká, a přidejte i vrstvu mulče, která pomůže udržet vlhkost a udržet teplotu půdy nižší. Pokud má vaše odrůda květáku bílé hlávky, budete chtít zajistit zářivě bílou hlávku tím, že ji při růstu zakryjete listem, který uloupnete tak, aby jste květák nepoškodili. Váš květák bude připraven ke sklizni, když budou mít hlávky průměr 15cm, zhruba 10 dní po zakrývání. Sklízejte odříznutím stonku těsně pod hlavou, ponechte stonek asi 4cm. Pusťte se do toho a sledujte, jak vám krásně roste. Na stole můžete mít květák smažený, pečený, vařený...no je spousta receptů.
Pro Dudlu napsala: Kim Černá