Jak stříhat rybíz?
Zajímá vás, jak se starat o rybíz? Dnes si povíme o tom, jak bychom ho měli stříhat. Díky tomu bude lépe kvést, plodit i vypadat. Potom si můžete dopřát třeba lahodný rybízový koláč.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Od skutečnosti, zda máte keřový, nebo stromkový rybíz, se odvíjí několik faktorů, například délka života rostliny. Keřový rybíz se dožívá čtyřiceti let, stromkový pouze čtvrtiny tohoto věku.
Když je rybízu rok, seřízneme výhony na tři poupata. Za dalších dvanáct měsíců odstraníme všechny větve těsně u země. Necháme jen pět nejsilnějších. Ve třetím roce po výsadbě bude mít rybíz patnáct výhonů – jednoletých, dvouletých i tříletých ve stejném poměru. Pokud vlastníme starší keř, každý rok odřízneme čtyřleté či pětileté větve těsně u země. Černý rybíz vyžaduje po sklizni odstranit již tříleté haluze. Větve červeného a bílého rybízu můžeme zaštipovat. Jestliže disponujeme stromkovitým rybízem, hlídáme hustotu koruny.
Rybíz se stříhá dvakrát do roka – na jaře po skončení mrazů a na konci léta, až přestane plodit. Strom zbavíme suchých větví (majících tmavší kůru a výhonů bez pupenů, které praskají) a slabých výhonů. Takto bychom měli postupovat každý rok, a to u červeného i černého rybízu. Rozdíl je jen v tom, že černý rybíz má mít větvičky staré maximálně tři roky, červený čtyři i pět.
Vždy se musíme řídit jednoduchým pravidlem – přebytečné výhony odstranit, aby nesnižovaly plodnost.
Pokud jsou některé větve pokroucené, znamená to, že v nich řádily mšice. Proto je namístě jejich odstranění. Zpočátku provádíme tvarovací řez, poté zmlazovací. Pryč dáme také větve směřující k zemi.
U stromkového rybízu přichází na řadu také zimní řez, ale ten jarní je nejdůležitější, protože se rostlina prosvětlí a připraví na plody.
Prevencí napadení škůdci nebo chorobami je vhodné ošetření latexovou barvou (větších ran) či přikopčení zeminou. Spálíme to, co nepotřebujeme, a nemusíme se obávat poškození cizopasníky ani houbami.
Pro Dudlu napsala: Petra Sýkorová