Jak sušit bazalku?
Každý určitě zná bazalku, aromatickou rostlinu se všestranným použitím. Své místo má v kuchyni, především italské pokrmy si bez ní nemůžeme představit. Bazalku však využívá i kosmetika a pro blahodárné účinky na lidské zdraví bazalka právem patří i do lidového léčitelství.
Jak sušit bazalku? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Bazalku si můžete koupit v supermarketu v květináči nebo ji seženete rovnou sušenou v sáčku mezi kořením. Není nad to si ale bazalku vypěstovat sami doma. Pokud se vám podařila hojná úroda, určitě řešíte, jak všechnu tu bazalku zpracovat. Možností, jak bazalku uchovat na pozdější čas, je několik. Můžete ji zamrazit do tvořítek na led, uskladnit ji v oleji nebo z ní vytvořit domácí bazalkové pesto, kterým poté vylepšíte chuť vašich jídel.
Já se tu však zaměřím na jiný způsob, a to na sušení bazalky. Než se rozhodnete pro variantu bazalku usušit, zeptejte se sami sebe, na co ji pak chcete používat. Nasušená bazalka je totiž vhodná spíš pro přípravu čajů, jelikož sušením ztrácí kus svého typického aroma. Bazalku je dobré sklidit ještě předtím, než jí vykvetou květy, pak přichází o část své chuti a vůně. Počkejte tedy, až na stonku bazalky budou mít všechny lístky plnou velikost. Pak se pusťte do sklizně. Otrhejte dobře vypadající lístky bazalky (ty zmačkané a jinak znehodnocené vyhoďte) a omyjte je studenou vodou.
Tak odstraníte případné zbytky hlíny nebo hmyz. Jestliže však vaše bazalka vypadá čistě, raději ji před sušením nemyjte, jen z ní nečistoty zkuste vyprášit. Doporučuje se nechat na konci každého listu kus stonku, aby se lístky lépe navázaly k sobě. Omyté listy osušte papírovou utěrkou a pomocí provázku nebo gumičky spojte stonky lístků k sobě. Svázané snítky pověste na suché místo s cirkulací vzduchu. Ideální je pro tuto činnost zvolit třeba zahradní altánek nebo půdu. Vyčkejte cca dva až tři týdny. Že je proces sušení u konce poznáte tak, že se lístky nebudou ohýbat, ale pěkně drolit. Všechny lístky pak mezi prsty nadrolte a uskladněte v temnu ve skleničce s víčkem.
Chcete-li si zkrátit čekání, bazalku můžete usušit i v troubě nebo sušičce. Pokud se rozhodnete pro troubu, nastavte na ní teplotu 40 až 60 °C a troubu zapněte. Lístky bazalky pak v jedné vrstvě rozprostřete na plech, který vložte do rozehřáté trouby. Nechte je v ní zhruba dvacet minut. Posléze troubu můžete vypnout. Doporučuje se nechat lístky přes noc ještě v troubě. Jestliže vaše volba padla na sušičku, dejte lístky bazalky na mřížku a vyčkejte 24 až 48 hodin, dle pokynů výrobce sušičky. Sušenou bazalku můžete přidat do pokrmů nebo z ní připravte čaj (na šálek horké vody připadá čajová lžička sušené bylinky).
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová