Jak sušit rajčata?
Sušená rajčata jsou oblíbenou delikatesou středomořské kuchyně, žádaná jsou ale i u nás, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také díky svému rozmanitému využití – se sušenými rajčaty se dá vařit na mnoho způsobů. Hodí se do jednoduchých těstovinových pokrmů, k bramborovým nokům, ale také do pomazánek či jako příloha ke grilovanému masu.
Jak správně sušit rajčata? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak správně sušit rajčata
V našich českých obchodech sušená rajčata běžně koupíte, ale když se vám podaří přivézt si sklenici této pochoutky například z Itálie, uvidíte a hlavně ucítíte veliký rozdíl. Sušeným rajčatům ze slunného Středomoří se vyrovnají snad jen ta z vaší zahrádky, která si nasušíte sami, proto nevíte-li co s bohatou nadílkou rajčat, můžete si některá nasušit a uschovat si tak kousek léta ve skleničkách. Věřím, že v pochmurném zimním období vám přijdou více než vhod.
Příprava na sušení
Rajčata je před sušením třeba důkladně opláchnout, osušit, odtrhnout stopku a podle velikosti překrojit – menší rajčata na půlky, větší na čtvrtky. Pak už je jen na vás, zda budete chtít sušit rajčata i se semínky nebo je vydlabete. Sušit můžete rajčata buď v sušičce na ovoce nebo v troubě. Vyzkoušet můžete také různé bylinky, například bazalku, oregano, rozmarýn nebo tymián. Chutím se meze nekladou.
Ingredience
- rajčata
- mořská sůl
- bylinky na posypání rajčat (bazalka, oregano, tymián nebo rozmarýn)
- olivový olej
- česnek
- bylinky do nálevu
Sušení rajčat v sušičce
Kousky rajčat zlehka osolte, posypte bylinkami podle chuti a naskládejte na rošt sušičky, hezky jeden kousek vedle druhého. Rajčata se nesmí navzájem překrývat. Sušte při teplotě 60 až 80°C po dobu šesti až osmi hodin.
Sušení rajčat v troubě
Nemáte-li sušičku, vystačíte si i s troubou, jen bude nutné rajčata v troubě více hlídat. Kousky rajčat naskládejte na plech vyložený pečícím papírem (řezem nahoru), osolte a vložte do trouby vyhřáté na 60 až 80°C, stejně jako u sušičky. Sušte s pootevřenými dvířky, aby mohla pára odcházet ven, často kontrolujte a sušte do té doby, než z rajčat přestane vytékat šťáva (může to trvat klidně až dvanáct hodin). Pokud máte horkovzdušný oběh, určitě ho využijte, zkrátíte tak dobu sušení. Bylinkami rajčata posypte až těsně před koncem sušení, aby se nespálily a nezhořkly.
Naložení sušených rajčat
Když máte rajčata dostatečně usušená, je třeba je naložit do olivového oleje. Sušené kousky rajčat naskládejte do vymytých a suchých zavařovacích sklenic, proložte nakrájeným česnekem, bylinkami podle chuti a zalijte olivovým olejem. Dobře uzavřete a skladujte v temnu. Sušená rajčata v olivovém oleji vám vydrží klidně i několik měsíců.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.