Jak sušit šípek?
S příchodem podzimu nás příroda obdarovává nejen krásně zbarveným listím a vlahým vzduchem, ale také rozličnými plody, které v tuto roční dobu dozrávají. Jedním z nejcennějších darů podzimu jsou šípky, plody růže šípkové (Rosa canina), což je keř, který roste nejen u nás v Evropě, ale také v Severní Americe a mírném pásmu Asie.
Jak dlouho sušit šípek? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Účinky šípků na zdraví
Ne náhodou jsou šípky nazývány „božskými plody“, jsou totiž doslova nabité vitaminy. Obsahují až desetkrát více vitaminu C než citrusové plody a jsou zdrojem také vitaminu A, B a K. Vedle vitaminů bychom v nich našli také zdraví prospěšné minerály, jako je například fosfor, vápník, sodík, draslík, hořčík či železo. Mají výborné antioxidační a detoxikační účinky, posilují cévy a zlepšují metabolismus cukrů, tuků a bílkovin.
Díky vysokému obsahu vitaminu C jsou šípky vynikajícím prostředkem k posílení imunity, což se obzvlášť hodí v podzimních a zimních měsících. S trochou nadsázky se dá říct, že dozrávají doslova jako na zavolanou právě před příchodem období chřipek a nachlazení, a můžeme si je tak včas nasušit do zásoby. Příroda je zkrátka geniální.
Tyto krásné červené plody jsou doslova přírodním zázrakem, který se rozhodně vyplatí zařadit do svého jídelníčku. Z šípků si můžete připravit sirup, marmeládu nebo si je jednoduše nasušit do zásoby a v chladných dnech si z nich vařit povzbuzující a vitaminem C nadupaný šípkový čaj, který vás ochrání před nepříjemnými nemocemi.
Sběr šípků
Šípky dozrávají v období mezi zářím až říjnem, záleží na poloze, počasí a intenzitě slunečních paprsků. V některých teplejších oblastech je budete moci nasbírat už v polovině září, v těch chladnějších klidně až v říjnu. Šípky sbírejte tehdy, jsou-li jasně červené a pohmatem pevné. Neměly by být v žádném případě přezrálé – takové plody poznáte podle toho, že budou měkké a scvrklé. Dále není vhodné sbírat šípky, které mají oranžovou barvu a ani takové, které prošly mrazem nebo jsou nahnědlé.
Jak sušit šípky
Aby vám šípky vydržely co nejdéle a vy jste si z nich mohli vařit léčivý čaj po celou zimu, nejlepší je si tyto červené poklady nasušit. Můžete je sušit několika způsoby – v sušičce na ovoce, v troubě nebo přirozeně na vzduchu a slunci. Pamatujte, že teplota při sušení šípků by neměla překročit 60°C. Vlastníte-li sušičku ovoce, bude sušení nejsnadnější a zároveň nejefektivnější – plody sušené v sušičce si totiž podle všeho zachovávají nejvyšší množství zdraví prospěšných látek. Sušičku nastavte na teplotu 40°C.
Nemáte-li sušičku a nechce se vám ji pořizovat jen kvůli sušení šípků jednou za rok, můžete očištěné šípky rozložit na mřížku nebo plech vyložený pečícím papírem a pomalu sušit v troubě při teplotě do 60°C. Během sušení v troubě mějte uvnitř zapnutý větrák a pootevřená dvířka, aby se šípky nespálily. Rozhodnete-li se dopřát šípkům přirozené sušení na vzduchu, jednoduše je rozložte na mřížku či plech, případně jen tak na pečící papír a umístěte na slunné místo k oknu. Počítejte ale s tím, že tento způsob sušení bude trvat déle než sušení teplem.
Že jsou šípky dobře usušené poznáte podle toho, že se při stisknutí rozpadají. Nesmí být měkké na dotek, to by totiž značilo, že jsou uvnitř stále ještě vlhké. Usušené šípky skladujte nejlépe v plátěném sáčku převázaném provázkem nebo v zavařovací sklenici s dobře těsnícím víčkem. Rozhodně se nedoporučuje přechovávat je v igelitovém sáčku, protože by se mohly zapařit a začít plesnivět.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.