Jak sušit švestky?
Když je dobrý rok a švestky jsou už na první pohled obsypány zrajícími plody, obvykle se jich urodí opravdu požehnaně. Zralé švestky však velmi rychle podléhají zkáze, proto je třeba je sklidit a zpracovat co nejrychleji. Můžete z nich uvařit povidla, zavařit je do kompotu, upéct voňavý švestkový koláč nebo z nich nechat vypálit slivovici. Chcete-li si část z nich uchovat jen tak na zobání nebo jako zdravou svačinku do práce, můžete si je nasušit do zásoby.
Jak dlouho sušit švestky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Sušené švestky pro zdraví
Protože jsou švestky v sušené podobě bohatým zdrojem vlákniny, účinně pomáhají zdravému trávení. Neocenitelnou službu vám prokáží zejména při zácpě, kterou umí hravě rozehnat. Také jsou vhodnou dobrotou v případě, že držíte redukční dietu – napomáhají totiž rychlejšímu spalování tuku, zabraňují vstřebávání cholesterolu a zpomalují vstřebávání cukru do krve. Sušené švestky jsou také velmi prospěšné pro činnost srdce, podporují tvorbu červených krvinek, jsou jedničkou v prevenci osteoporózy a díky obsahu železa prospívají lidem, kteří trpí anémií (chudokrevností), což ocení například těhotné ženy.
Jak správně sušit švestky
Pokud se rozhodnete sušit švestky, určitě počítejte s tím, že celý proces bude trvat déle než u jiného ovoce. Švestky jsou přece jen větší a obsahují více vody. Než se pustíte do sušení, je třeba švestky nejprve přebrat, očistit a zbavit případných stopek. K sušení vybírejte jen takové švestky, které nejsou přezrálé (nesmí být příliš měkké), nejeví známky poškození a nejsou napadeny plísní.
Švestky pak můžete sušit buď vcelku nebo vypeckované (v tomto případě je stačí jen naříznout a opatrně vyjmout pecku). Je možné je sušit i rozpůlené, vždy ale řeznou stranou nahoru.
Sušit je můžete dvěma způsoby – v elektrické sušičce na ovoce nebo v troubě. U sušení švestek je ale nutné dodržovat několik pravidel – sušení takzvaně ve vlnách a hlavně celý proces neuspěchat. Kdybyste sušili švestky příliš zprudka, popraskaly by a pustily šťávu. Švestkám nesvědčí ani příliš vysoké teploty, protože se při nich ničí zdraví prospěšné látky.
Při sušení švestek v troubě postupujte následovně:
- Švestky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pro sušení je nejvhodnější horkovzdušný oběh s odsáváním páry, pokud vaše trouba tyto funkce nemá, sušte švestky s pootevřenými dvířky. Při teplotě 50°C je nechte sušit po dobu pěti hodin.
- Po pěti hodinách sušení troubu vypněte a dalších pět hodin nechte švestky v troubě pomalu chladnout.
- Po tomto odpočinku bude následovat druhá vlna sušení, při níž budete švestky sušit dvanáct hodin při teplotě 70°C.
- Po dvanácti hodinách opět proces sušení přerušte a nechte švestky znovu pět hodin chladnout. Třetí vlna sušení, která bude po této pauze následovat, už bude poslední.
- V závěrečné vlně sušte švestky při teplotě 65°C další tři hodiny.
- Ať už budete sušit švestky v troubě nebo sušičce, vždy je nutné je čas od času zkontrolovat. Výsledek sušení by měl být takový, že dostanete poměrně pevné švestky černé barvy, z nichž po zmáčknutí nebude vytékat šťáva.
- Sušené švestky skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.