Jak uskladnit cibuli?
Cibule tvoří základ snad každé světové kuchyně. Je stavebním kamenem většiny pokrmů, od omáček, přes polévky, až po saláty. Její štiplavost a říz nám chutnají, ale cibule má i prokázané léčivé účinky, kterých si všímali již staří Egypťané. Patří mezi přírodní antibiotika a je výborným pomocníkem při léčbě respiračních onemocnění, protože pomáhá rozpouštět hlen. Pokud si cibuli pěstujete na zahrádce a urodilo se vám jí více než dokážete zpracovat, můžete si ji uložit do zásoby. V potřebných podmínkách vám vydrží klidně až do jara. Jak na to?
Jak uskladnit cibuli na zimu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Sklizeň a výběr cibule
Pokud si cibuli sami pěstujete, je třeba se zaměřit na její sklizeň. Cibule se obvykle sklízí na konci léta. Když její nať začne žloutnout a uvadat, je nejvyšší čas na to ji vyrýpnout ze záhonku. Zralou cibuli poznáte také podle hnědé slupky. Po sklizni nechte cibuli několik dní schnout na slunci. Kupujete-li si cibuli v obchodě, vybírejte takové kousky, které nemají ani náznak plísně, mají suchou, hnědou slupku a jsou na povrchu pevné. Cibule, která je na omak měkká, je již pravděpodobně nahnilá a není dobrá ani ke konzumaci, natož k dlouhodobějšímu skladování. Skladujte pouze zralou, pevnou a nepoškozenou cibuli.
Uskladnění cibule nejen přes zimu
Skladování cibule do zásoby není nijak složité. Základem je, aby cibule byla na suchém, chladném a tmavém místě a mohla dýchat. Ideálním prostorem je půda či sklep, ale vystačíte si i s komorou či verandou. Nejlepším způsobem, jak cibuli skladovat, je svázat ji do svazků nebo do copů a pověsit.
To uděláte tak, že tři nebo čtyři cibule položíte vedle sebe a dostatečně pevným a dlouhým provázkem přivážete jejich natě k sobě, asi 2 cm nad jejich začátkem. Zavážete na uzel a pověsíte na libovolné suché a tmavé místo. Budete-li vázat cibuli do copů, postupujte jako při pletení věnečku z lučního kvítí nebo klasického copu ze tří pramenů. Pokud nemáte cibuli kam zavěsit nebo se vám zkrátka vázat nechce, můžete ji skladovat v dřevěných bedýnkách na půdě či jiném suchém místě s přístupem vzduchu.
Pamatujte, že cibule v žádném případě nepatří do lednice, mohly by od ní nepříjemně načichnout ostatní potraviny. Také ji nikdy neskladujte v těsné blízkosti brambor, došlo by tak k tomu, že se cibule i brambory velmi rychle zkazí.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.