Jak zamrazit jahody?
Jahody, oblíbené ovoce červené barvy a sladké chutě, neodmyslitelně patří k létu. Nejsou jen výborným zdrojem vitamínu C, ale mají i široké využití v kuchyni. Snad každému chutnají jahodové knedlíky, jahodový džem, jahodový koktejl či bublanina s jahodami. Měsíc červen představuje přímo jahodové žně.
Jak zamrazit jahody? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Máte-li hojnou úrodu jahod na vašem záhonu na zahradě, nebo holdujete-li samosběru jahod na plantážích jako já, určitě toto drobné ovoce máte v daleko větším množství, než stihnete aktuálně zkonzumovat. Dobře uchované jahody vám určitě přijdou vhod v zimních měsících, kdy se vám po nich začne stýskat. Kromě zavařování a sušení jahod je dobrým způsobem uskladnění jahod i jejich mražení. Pokud dodržíte správný postup, neztratí nic ze své chuti.
Nejlepší je jahody zpracovat rovnou v den sklizně. Jahody nejprve přeberte a pro mražení zvolte zralé kousky bez poškození a plísně. Následně je pečlivě umyjte, abyste se zbavili špíny a případného hmyzu. Poté je nechte okapat a úplně oschnout. Mezitím si připravte podnos nebo plech pokrytý potravinovou fólií či alobalem. Na fólii poklaďte jahody tak, aby se nedotýkaly. Máte-li hotovo, vložte jahody do mrazáku a nechte je zmrznout. Pak už jen stačí nasypat je do vhodné krabičky nebo sáčku.
Pokud byste je totiž dali zmrazit rovnou v sáčku či krabičce, nešly by pak od sebe oddělit a musely byste je všechny spotřebovat naráz. Takto můžete jednotlivé jahody odebírat dle potřeby. Toto byl základní návod, jak mrazit čerstvé jahody. Kromě toho však můžete rovnou zmrazit i hotové pochoutky z jahod. Vyzkoušejte třeba jahody rozmixovat s cukrem a toto pyré pak zamrazit. Na pomoc si vezměte tvořítka na led nebo nanukové formičky. Vznikne vám lahodná zmrzlina nebo základ do smoothie či mléčného koktejlu. Jahody vám v mrazáku vydrží klidně i rok, ale spíše se doporučuje sníst je do třech měsíců od uskladnění, to totiž budou nejchutnější.
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová